Gemeenschapscentrum Felix Sohie - Hoeilaart
Bouwheer: 
Gemeente Hoeilaart I Van Roey Vastgoed I Van Roey
Architect: 
Planners - Bogdan & Van Brock Architects
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Oplevering: 
2012
Ligging: 
Hoeilaart
Oppervlakte: 
4.670 m²
Sector: 
Cultuur
Lokale besturen
Wonen

Gemeenschapscentrum Felix Sohie

Hoeilaart

Het Felix Sohiecentrum is een combinatie van nieuwbouw, nieuwbouw na sloop en grondige renovatie. Het is ook een combinatie van wonen, werken en ontspanning. Maar bovenal is het een herinvulling en herwaardering van een oud stukje dorpscentrum.
Voor het gemeentebestuur was het van belang dat het bestaande straatbeeld behouden bleef.

Deze site telt 29 privé- en 12 sociale appartementen met een ruime (1.600 m2) ondergrondse fietsenberging en parking, berekend op 56 wagens.

Waar zich vroeger hun bibliotheek bevond kunnen de Hoeilaartenaren nu een pint gaan drinken in de cafetaria van het gemeenschapscentrum of er met hun vereniging komen vergaderen in één van de andere lokalen. Een volledig beglaasde passerelle verbindt dit volume met de nieuwbouw. Daarin is nu de bibliotheek ondergebracht. Ze omvat ook een polyvalente ruimte en een theaterzaal.

Een van de opvallendste constructies is het opvouwbare stalen inkomgordijn van het theater en de serreconstructie met een hoogte van 4 m en een breedte van 7 m. Die kan helemaal open. In het theater springt ook de afwerking in berkenfineer in het oog.

De nieuwbouw is opgetrokken in ter plaatse gestort beton, zonder gebruik van prefabelementen.