Gemeenschapscentrum Werf 44 - Schilde
Projectnaam: 
Werf 44
Bouwheer: 
Gemeente Schilde
Architect: 
Conix RDBM Architects
Aannemer: 
Groep Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
juni 2017
Ligging: 
Schilde
Sector: 
Cultuur

Blikvanger in Schilde

Schilde

Op de parking van het oude dienstencentrum bouwde Van Roey in opdracht van de gemeente Schilde een nieuw gemeenschapscentrum. Het aantrekkelijk en energiezuinig gebouw huisvest een tentoonstellingsruimte, vergaderruimtes, zalen voor podiumkunsten en de muziek- en woordacademie. Het oude dienstencentrum zelf maakte plaats voor een ruime parking.

 

Het ontwerp, van CONIX RDBM Architects, streeft naar een sterke relatie binnen – buiten door dezelfde materialen te laten doorlopen en een vliesgevel op de begane grond. Grote raampartijen op de verdieping zorgen voor eenzelfde effect. Met zijn gevelbekleding van keramische tegels en aluminium lamellen is het gemeenschapscentrum een blikvanger in het centrum van Schilde. Voor het interieur is een combinatie gemaakt van zichtbetonwanden in plankenstructuur, vloeren, wanden en interieurelementen in beuk. Voor de hoofdcirculatie op de gelijkvloerse verdieping werden platines geplaatst.

Groep Van Roey stond in voor de bouwwerken en plaatste onder andere de prefab zichtbetonwanden met plankenstructuur rondom de grote zaal op het gelijkvloers en de verdieping die zichtbaar blijven.  Deze 58 grote betonnen structuurwanden, waarvan sommige 9 m hoog zijn en 9 ton wegen, werden geprefabriceerd bij Staalbeton en door de bekisters van groep Van Roey gemonteerd. Een spectaculaire operatie! 

 

De duurzaamheid en energiezuinigheid van het gebouw zijn erg vooruitstrevend. Het gebouw heeft een K-peil van 20, luchtdichtheid van 0.56, zonnewering, ventilatie met luchtgroepen met 75% rendement, vloerverwarming in de foyer en grote zaal én passieve koeling door middel van nachtventilatie. Hiermee heeft Werf 44 een passieve bouwschil die vandaag al beantwoordt aan de normen voor 2020!

 

Klik hier om een artikel te bekijken over het project.