Geothermiecentrale VITO - Mol
Projectnaam: 
Geothermiecentrale VITO
Bouwheer: 
VITO
Architect: 
Jef Van Oevelen
Ligging: 
Mol
Sector: 
Industrie

vanhout.pro bouwt de eerste geothermiecentrale in België

Mol

In opdracht van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) werd de eerste geothermiecentrale in België gebouwd. vanhout.pro kreeg de kans om mee te werken aan dit unieke project op vlak van duurzame energie. Het bouwde dit industrieel gebouw voor VITO in Mol.

Het industrieel gebouw dat vanhout.pro bouwde op de Balmatt-site, waar de 3 boorputten zich bevinden, is een zware betonstructuur. Samen met zusterbedrijf Staalbeton, realiseerde vanhout.pro een balkenrooster voor het dak met prefabbalken van wel 2 meter hoog en 30 ton zwaar. Deze balken passen met de prefabkolommen als puzzelstukken perfect in elkaar. 

Het industrieel gebouw, een ontwerp van Architektenburo Jef Van Oevelen, is voorzien om er op termijn nieuwe kantoren en laboratoria voor de medewerkers van VITO in Mol bovenop te bouwen. Omwille van deze toekomstige kantoorfunctie werd voor de gevelafwerking voor architectonisch beton gekozen. Het gebouw krijgt zo de uitstraling die het verdient.

.Ontdek in dit filmpje het hele productieproces bij Staalbeton: van het ontwerp tot en met het plaatsen van de kolommen op de werf.