Geothermiecentrale VITO - Mol
Projectnaam: 
Geotermiecentrale VITO
Bouwheer: 
VITO
Architect: 
Jef Van Oevelen
Groepsbedrijven: 
vanhout.pro bouw
Ligging: 
Mol
Sector: 
Industrie

vanhout.pro bouwt de eerste geothermiecentrale in België

Mol

In opdracht van VITO ( Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) is vanhout.pro gestart met de bouw van de eerste Geotermiecentrale in België. Als de installatie straks op vol vermogen draait, zal het de 4e grootste installatie in Europa zijn.

In deze energiecentrale die warmte uit de aarde omzet in elektriciteit, worden 5 boringen tot 3.600 m diepte voorzien. Door de aardwarmte heeft het grondwater op die diepte een temperatuur van 136°C. Het hete water wordt via een extractieput uit de bodem gehaald en vervolgens gebruikt voor verwarming en voor het opwekken van elektriciteit. Daarna gaat het via een injectieput terug de diepte in.

Het industrieel gebouw dat vanhout.pro bouwt voor de geothermische fabriek is een zware betonstructuur. Het dak bestaat uit een roosterstructuur, die opgebouwd is uit prefabbetonbalken van 2 m hoogte, die door Staalbeton geproduceerd worden. Het industrieel gebouw is voorzien om er op korte termijn de nieuwe kantoren voor de bijna 700 medewerkers van VITO in Mol bovenop te bouwen. Omwille van deze toekomstige kantoorfunctie werd voor de gevelafwerking voor architectonisch beton gekozen. Het gebouw krijgt zo de uitstraling die een hoofdkantoor verdient.

Ontdek in dit filmpje het hele productieproces bij Staalbeton: van het ontwerp tot en met het plaatsen van de kolommen op de werf.