GO! freinetschool De Boomhut - Alsemberg
Bouwheer: 
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Architect: 
A33 Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2022
Ligging: 
Alsemberg
Oppervlakte: 
Verbouwing (sporthal) 1490 m² & nieuwbouw 1715 m²
Sector: 
Onderwijs

GO! freinetschool De Boomhut

Alsemberg

Van Roey en A33 architecten werken samen aan de nieuwbouw die er komt op de site van GO! freinetschool De Boomhut in Alsemberg. De Boomhut is een Freinetschool voor kleuter- en lager onderwijs.

D&B project

Het is een D&B-project (Design & Build): één aanbesteding volstaat voor het ontwerp en de uitvoering. De opdrachtgever formuleerde een reeks cruciale punten die uitgewerkt werden door de architect. Eén ervan is het belang van de buitenruimte als essentieel onderdeel van de leef- en leeromgeving van de kinderen. Het nieuwe gebouw werd dan ook zo getekend dat het zich als een ‘boomhut’ zal nestelen in de glooiing van het terrein, mooi aansluitend bij de bestaande polyvalente zaal. Verder zullen er twee niveaus boven elkaar geplaatst worden om zo de hoogteverschillen van het terrein op te vangen en de open ruimte maximaal te vrijwaren. Dankzij de slimme inplanting van de nieuwbouw ontstaan er drie speelzones met een eigen karakter. De bestaande sporthal krijgt een opfrisbeurt. Ze wordt voorzien van nieuwe technieken, de ramen wordt vernieuwd of dichtgemaakt, de vloer wordt opgeschuurd en behandeld en de wanden worden geschilderd.  

Duurzaam bouwen

De bouwheer zet ook in op duurzaamheid. De nieuwbouw wordt zo compact mogelijk gehouden om zowel de bouw- en energiekost als de onderhoudslasten te beperken. Verder wordt er gekozen voor hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en het efficiënt gebruik van de installaties. Voor de verwarming komen er twee condenserende, modulerende gasketels die in cascade worden geplaatst. De modulerende regeling zorgt dat het vermogen van de verwarmingsketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte. Er komt ook een luchtgroep met recuperatie van de warmte (zogenaamde WTW of warmteterugwinning) en met een beperkte recuperatie van vocht. Die zal zorgen voor een optimale ventilatie.

Aan de zuidgevel van de nieuwbouw worden uitkragingen voorzien in de vorm van betonnen luifels en stalen terrassen. Zo wordt oververhitting van de klaslokalen vermeden op een eenvoudige en duurzame manier. De grote raampartijen zorgen ervoor dat er steeds voldoende daglicht in de klassen binnenvalt.

De afwerking van de nieuwbouw zal gebeuren in paramentsteen, een robuust en onderhoudsvriendelijk materiaal. Ter hoogte van de raampartijen wordt het buitenschrijnwerk afgewisseld met houten panelen.

De bestaande sporthal wordt energetisch gerenoveerd: er komt een laag pleister op de isolatie en het dak wordt volledig geïsoleerd.

Dankzij deze slimme keuzes en ingrepen, mikt het project op een maximaal E-peil van E50 en wil het voldoen aan de huidige BEN-eisen op vlak van de EPB-regelgeving.

Veiligheid op en rond de werf

Tijdens de bouw worden alle bestaande klasgebouwen en hun buitenruimtes zorgvuldig van de werf gescheiden. Deze scheiding wordt behouden tot na de afwerking van het nieuwe gebouw.

Het bouwteam wil de overlast tijdens de werken zo maximaal mogelijk beperken voor het personeel, de kinderen en de wijk. Het leveren en afvoeren van bouwmaterialen gebeurt in weloverwogen tijdsvensters om te vermijden dat er vrachtverkeer is wanneer de schoolkinderen aankomen of vertrekken. Er is ook regelmatig een informatievergadering met de buurtbewoners waarin de status van het project duidelijk gecommuniceerd wordt. Een goed geolied bouwteam zorgt er zo voor dit project efficiënt en correct opgeleverd zal worden.

De werken starten begin 2021 en er zal gefaseerd gewerkt worden. De oplevering van het volledige project - zowel de renovatie als de nieuwbouw - is voorzien voor 2022.

Meer informatie?

  • Website GO! freinetschool De Boomhut
  • Website A33 Architecten
  • Beelden: © A33 Architecten