Hallershof Deurne - Deurne
Bouwheer: 
Woonhaven Antwerpen
Architect: 
ARTUUR Architecten
Groepsbedrijven: 
Artem
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Deurne
Sector: 
Wonen

22 sociale huurwoningen

Deurne

De Turnhoutsebaan is een belangrijke verkeersader die van Borgerhout naar Deurne loopt. Het vele verkeer doet niet vermoeden dat het vlakbij rustig wonen is. In het centrum van Oud-Deurne kan je op adem komen in Hallershof. 

Het project vult een braakliggende kale plek op en bestaat uit 22 sociale huurwoningen bovenop een ruime ondergrondse parking. Op het hoekperceel tekenden ARTUUR architecten een compact L-vormig grondplan met een mix van appartementen, seniorenflats en eengezinswoningen. Het opzet zit logisch in elkaar zodat met een compacte opstelling veel wooncomfort gecreëerd kon worden. 

De architectuur wordt getypeerd door een sterke volumewerking, die het gebouw in de omgeving doet passen. Opvallend is de grote uitkraging op de hoek die de beglaasde inkomhal aan de straatzijde accentueert; van hieruit is een doorzicht naar de patio mogelijk, waarrond de verschillende woonfuncties geschikt zijn. 

Opvallend: de benedenverdieping ligt 70 cm hoger dan het maaiveld waardoor het daglicht via smalle ramen in de ondergrondse parking kan binnenvallen. Zo wordt het centrale binnenplein als het ware naar een hoger niveau getild en krijgt het een meer intiem karakter. 

Door de integratie van grote plantenbakken en zitbankjes is het pleintje een ontmoetingsplek voor de verschillende bewoners van het project; het staat ook rechtstreeks in verbinding met het netwerk van steegjes dat zo typerend is voor deze buurt. 

Bouwheer Woonhaven Antwerpen selecteerde Artem (het voormalige Nys-Driesen) voor deze overheidsopdracht.