Hof Ter Dorpe - Oud-Turnhout
Projectnaam: 
Hof Ter Dorpe
Bouwheer: 
Van Roey Vastgoed
Architect: 
a2o architecten
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Van Roey Vastgoed
Artem
Oplevering: 
2023
Ligging: 
Oud-Turnhout
Sector: 
Wonen

Hof ter Dorpe: Buurtparticipatie draagt woonproject in hartje Kempen

Oud-Turnhout

In Oud-Turnhout kreeg Van Roey Vastgoed groen licht om in de lente van 2022 te starten met de bouw van Hof ter Dorpe; een woonproject met 40 appartementen, 4 woningen en twee handelsruimtes in het centrum van deze groene gemeente. Een toonbeeld van toekomstgericht en duurzaam wonen? Zeker wel. Maar nog opvallender is misschien wel de aandacht voor inspraak en buurtparticipatie. Vóór aannemer Artem mocht starten, werden immers belangrijke knopen doorgehakt.

Een volledig nieuw ontwerp voor maximale integratie

Bouwen en wonen doe je niet op een eiland. Toen bleek dat het draagvlak voor de eerste plannen van dit woonproject onvoldoende groot was, nam Van Roey Vastgoed een drastische beslissing. Om beter tegemoet te komen aan de bekommernissen van de buurt, werd zelfs een ander architectenbureau (a2o Architecten uit Hasselt) onder de arm genomen. Die grote aandacht voor buurtparticipatie en inspraak bleef het verdere ontwerptraject sturen. Feedback van de omwonenden en dorpsgenoten werd steevast meegenomen in de plannen.
De meerwaarde voor het project is evident: Hof ter Dorpe wordt een prachtige woonomgeving waarbij de voorziene commerciële ruimten ook bijdragen tot de verdere ondersteuning van de lokale middenstand. Dit woonproject in hartje Kempen zorgt bovendien voor een kwalitatieve en groene injectie in deze gezellige dorpskern. Bij het ontwerp werd namelijk veel aandacht besteed aan groene elementen, zoals tuinen, terrassen en zelfs een heuse ‘groene doorsteek’.

Duurzaam verwarmen en koelen dankzij neutraal net

Het project omvat 40 appartementen met verschillende oppervlaktes. Er zijn compacte studio’s maar ook royale appartementen met 3 slaapkamers. Verder zijn er 4 gekoppelde gezinswoningen en 2 handelsruimtes. Kortom: dit veelzijdige woonproject is ontworpen om diverse doelgroepen aan te spreken en heeft daarbij voor ieder wat wils. 
Alle wooneenheden zijn bijna-energieneutraal (BEN). Bovendien werd er voor dit project ook gekozen voor een Koude-warmteopslag (KWO). De KWO-installatie maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Hiervoor plaatste IFTech een geothermische energiecentrale. Vanaf een diepte van meer dan 15 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude worden bijgehouden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte worden opgeslagen in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren. De hoge efficiëntie van het systeem garandeert voor iedere bewoner een lage en vooral stabiele energiekost, nagenoeg onafhankelijk van de grillige elektriciteitsprijzen. Bovendien leveren we ook een positieve bijdrage aan het klimaat. Met Hof ter Dorpe wordt er jaarlijks immers 58 ton CO2 bespaard!
Het volledige project bestaat uit 4 gebouwen die via een neutraal net gekoppeld zijn aan een collectieve KWO. De temperatuur in het neutraal net ligt gemiddeld op 12°C. Dit stelt warmtepompen in staat om zeer efficiënt te verwarmen en/of passieve koeling te leveren. In elk appartement kan er naar believen verwarmd of gekoeld worden.
Hof ter Dorpe is volledig gehuld in het groen, maar bevindt zich tegelijk ook midden in de levendige dorpskern aan een gezellig plein. De toekomstige bewoners zullen door de slimme architectuur kunnen genieten van een royale lichtinval en beschikken over een zonovergoten tuin of terras met veel privacy. De parkeerplaatsen zijn ondergronds zodat je veilig kan fietsen of wandelen op de groene doorsteek, die de verbinding maakt tussen het dorpsplein en de achterliggende wijk.

Naadloze integratie belangrijkste projectpartners

Zowel Artem, IFTech als Van Roey Vastgoed behoren tot onze groep, waardoor er intern snel geschakeld kan worden, wat ten goede komt aan de efficiëntie op de werf. De oplevering van het project staat gepland voor eind 2023.
                

Bekijk de reportage op rtv.