Hungaria - Leuven
Projectnaam: 
Hungaria
Bouwheer: 
L.I.F.E. en WDP
Architect: 
Wijsch Architecten en Ingenieurs
Aannemer: 
vanhout.pro
Groepsbedrijven: 
vanhout.pro bouw
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Leuven
Sector: 
Wonen

Industrieel pakhuis wordt exclusief wooncomplex

Leuven

Hungaria, dat is een begrip in Leuven. Het iconisch gebouw aan de Vaartkom deed oorspronkelijk dienst als maalderij van een graanverwerkingsbedrijf en onderging over de jaren heen heel wat renovaties. De voorbije decennia speelde het strakke pakhuis een belangrijke rol in de heropleving van de wijk tot hippe hotspot aan het water en vond je er onder andere kantoorruimtes, een klimzaal, een restaurant en verschillende winkels.

vanhout.pro schreef samen met Houben het huidige hoofdstuk in de geschiedenis van dit industriële complex. In samenwerking met Architect Torsten Schoonaert, ir. Serge Vandemeulebroecke (Planet Engineering), projectontwikkelaar L.I.F.E. en WDP werd het getransformeerd tot een exclusief wooncomplex. De verschillende functies verdwenen en maakten plaats voor een thuisgevoel.

Het ging om een omvangrijk bouwproject met een korte uitvoeringstermijn. Met respect voor de eigenheid van het gebouw werden er hedendaagse levensruimtes gecreëerd: 82 studio's (city lofts) met conceptmeubelen van de hand van vanhout.pro interieur, 62 appartementen en 17 luxe penthouses.

Verder is het zo dat het volledige pand een energetisch duurzaam karakter kreeg. Voor de nieuwbouw werden alle voorschriften nauwkeurig nageleefd. Zo kwam er zeer hoog isolerend drievoudig glas en werd overal een verluchtingsysteem met warmterecuperatie voorzien (type D). De gerenoveerde delen werden zo energiezuinig mogelijk gemaakt. De gevels van deze delen zijn beschermd vanwege hun erfgoedwaarde en daarom werd gekozen voor isolatie langs de binnenzijde. In deze blokken werd verluchting type C voorzien waarbij er een aanvoer is van verse lucht boven elk raam en een afvoer van lucht in de natte ruimtes.

De combinatie van authentieke elementen zoals de gevel, de statige inkomhallen en vele raampartijen en nieuwe elementen zoals de moderne materialen en riante terrassen geeft de nieuwe Hungaria een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De locatie is bovendien ideaal: vlakbij een aantal parken en op wandelafstand van het centrum van Leuven.