INEOS O&P - Geel
Bouwheer: 
INEOS
Architect: 
Wil-Ma Wastiau
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
2020
Ligging: 
Geel
Oppervlakte: 
2750m² - oppervlakte project site: 20 000m²
Sector: 
Industrie
Kantoor

INEOS O&P

Geel

INEOS O&P (Oligomers & Polymers) maakt deel uit van de Britse INEOS-groep en produceert in Geel polypropyleen dat veelzijdige toepassingen kent in ons dagelijks leven. Voor deze site liet de groep een hoogwaardig kantorencomplex bouwen van 2.750m². Architectenbureau Wil-Ma Wastiau ontwierp een circulatieplan voor de volledige site en verwerkte daarin een kantoorgebouw in diagonale kruisvorm. De complete nieuwbouw werd in minder dan een jaar tijd gerealiseerd. Het resultaat is een pareltje op architecturaal en bouwtechnisch vlak.

De dak- en gevelbekleding is gemaakt in hetzelfde materiaal - zink in antraciet - dat een lange levensduur heeft met behoud van een erg mooie patina. Door hetzelfde materiaal te gebruiken, kon de architect één volume creëren. De grijstinten werden gekozen naar analogie met de nieuwe gebouwen die INEOS in de UK en Duitsland liet bouwen.

Het sobere kleurenpallet van de buitengevel zet ook de toon binnenin. Daar werd gekozen voor een zwart-wit contrast in combinatie met warme accenten in natuurhout. Voor de afwerking werkte vanhout.pro met hoogwaardige materialen zoals fineerhout, roestvrijstaal en corian. Zo staat er in de inkomhal een wandmeubel van 8 meter hoog met akoestisch frontmateriaal in donker gebeitst esfineer en een op maat gemaakt baliemeubel in corian van 10 meter lang.

Centraal op de eerste verdieping is er een warroom. Een vergaderruimte onder een dakkoepel van 6 meter diameter met wanden van 4,5 meter hoog, volledig in donker gebeitst esfineer. In die ruimte staat een op maat gemaakte tafel voor 12 personen. Het design van de warroom is een knipoog naar het INEOS-logo: het volume is ovaalvormig aan de buitenzijde en toch beleef je binnenin een ronde vergaderzaal.

Dankzij de gebogen glaspartijen die de vergaderruimtes en burelen van elkaar scheiden, ervaren medewerkers overal een ruimtelijk en licht gevoel. Het werkcomfort wordt verder verzekerd dankzij akoestische plafonds en kastenwanden, vinylvloeren met innovatieve backings, ontdubbeld binnenschrijnwerk en geïntegreerde HVAC in alle gordijnkasten.

Dat de bouwheer aandacht heeft voor het welzijn van zijn medewerkers, bewijzen ook de aangename gemeenschappelijke ruimtes. Zo is er een eetruimte met een hoge kastenwand met toestellen die door iedereen vrij gebruikt mogen worden. De hoge tafels en het centrale eiland van 7 meter lang nodigen uit tot samen lunchen of informeel vergaderen. Sporten kan in de fitnessruimte, uitgerust met kleedkamers en douches.

Ook de buitenaanleg getuigt van INEOS’ zoektocht naar esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Er is een fietsenparking met laadpunten om zo alternatieve en duurzame vervoersmogelijkheden te promoten. Langs de vrachtwagenparking werd een houtkant geplant om insecten en kleine vogels te herbergen. Voor de ingang is er een grote groenzone met prairiegrassen en inheemse boomsoorten. Een verrassende waterpartij op de parking is een onderdeel van een groter infiltratienetwerk. Deze vijver is verbonden met grachten en met de waterdoorlaatbare klinkers van de parkeerplaatsen om zo tegemoet te komen aan de huidige infiltratie-eisen. Ten slotte is er de grote tuin met wilde bloemen waarop medewerkers zicht hebben dankzij de grote glaspartijen van de werkruimtes en de eet- en fitnessruimte.

Het totaalplaatje is een kantoorgebouw geworden dat zowel aan de buitenzijde als binnenin klasse en duurzaamheid uitstraalt. De kantoren van INEOS in Geel werden begin 2020 in gebruik genomen.