InnovOcean -
Bouwheer: 
Vlaamse investeringsmaatschappij PMV
Architect: 
evr-Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2022
Oppervlakte: 
8.000m²
Sector: 
Cultuur
Industrie
Kantoor

InnovOcean Oostende

Campus aan zee

Onder de naam InnovOcean Campus krijgen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), haar projectpartners en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex naast een duinenlandschap. In het complex komen kantoren, een congrescentrum, een bibliotheek, een atelier, fysicochemische laboratoria en laboratoria voor aquacultuur.

Project vol uitdagingen

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV coördineerde het proces en koos voor een 'Design & Build' - opdracht waarbij de winnende partij zowel het ontwerp levert als het gebouw realiseert. De realisatie wordt uitermate boeiend: een deel van het projectgebied is landschappelijk beschermd en er zijn ondergrondse hoogspanningsleidingen. Ook de natte labo’s met zeewater om zee-experimenten in gecontroleerde omstandigheden uit te voeren zullen technisch hoogstaande oplossingen vragen.

Het team van evr-architecten tekende een open, functioneel en eigentijds concept. De thematiek van zee en water komt overal terug in de materiaalkeuzes. Zo wordt de gevel voorzien van blauwe glasmozaïek. Ook de reflectie, de gladheid en de lichtbreking van de gevel refereren naar de mooie kleurschakeringen die we vaak zien aan de kust. Voor de vloeren en het schrijnwerk hielden de architecten rekening met de kleuren van zeezand. Het ontwerp stimuleert maximale samenwerking en kennisuitwisseling. Het is circulair en modulair opgevat en de ruimtes kunnen aangepast worden.

Duurzaamheid troef

InnovOcean Campus is een compact BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) met een E-peil van maximum 30. Dat duurzaamheid een belangrijk thema is blijkt ook uit de keuze voor onderhoudsarme materialen, water(her)gebruik, integrale toegankelijkheid, daglicht en akoestisch comfort.

InnovOcean Campus belooft een nieuwe landmark in Oostende te worden. De ingebruikname is gepland in 2022.

  • Renders: copyright evr-architecten.
  • Meer lezen over dit project: websites VLIZ en ILVO of op Focus WTV