Kantoor vanhout.pro - Turnhout
Bouwheer: 
vanhout.pro
Architect: 
Architect: LV Architecten I Binnenhuisarchitectuur: Leen Meyvis
Aannemer: 
vanhout.pro bouw
Oplevering: 
2014
Ligging: 
Turnhout
Sector: 
Kantoor

Het beste visitekaartje

Turnhout

Wat doe je als je bedrijf zo groeit dat de kantoren uit zijn voegen barst? Verhuizen naar een grotere locatie of het te kleine gebouw afbreken en op dezelfde plaats een nieuw bouwen? Wij kozen resoluut voor de laatste optie.
Ons bestaande vanhout.pro gebouw werd afgebroken. De sterke architectuur die het bestaande kantoor uitstraalde werd ontegensprekelijk vervangen door een absoluut gedurfde en toonaangevende vervangingsnieuwbouw, waarbij de gelijkenissen met het vorige niet ver weg zijn.

Voor het nieuwe kantoor werden voor één keer de rollen omgedraaid.
Marc Bernaerts, voormalig CEO vanhout.pro: “Voor de eerste keer in mijn carrière was ik bouwheer. Het was interessant om te zelf te ondervinden hoe cruciaal de inbreng van de bouwheer is voor een vlot projectverloop. Eens te meer bleek ook hoe het succes van een project bepaald wordt door een grondige voorbereiding waarin alle partijen hun deel hebben, niet in het minst de bouwheer zelf.”

De planning was heel strikt maar dankzij de juiste aanpak werd zowel de afbraak als de nieuwbouw gerealiseerd in minder dan 11 maanden.
Er werd voluit gekozen voor de toekomst. Zo werd er gewerkt met betonkernactivering (BKA), een warmtepomp en zonnepanelen waardoor de energiebalans voor het bedrijf op jaarbasis quasi in evenwicht is.

Marc Bernaerts: “Op gebied van verluchting, verwarming, koeling, verlichting, energie- en waterverbruik voldoet ons nieuw kantoor ruimschoots aan de normering die vanaf 2021 de standaard zal zijn voor elk nieuwbouwproject. Het nieuwe kantoor heeft een K-peil van 19. In de woningbouw wordt een K-peil lager dan 25 passief genoemd. Een BEN kantoor vereist een K-peil lager dan 40.”

De lat wat betreft afwerking lag –uiteraard- bijzonder hoog. Over elk detail is nagedacht: verlichting, meubilair, materiaalkeuze, decoratie, elk element ademt soberheid en eenvoud uit. 
Ook de vergaderzalen intrigeren. Zo vertelt elke ruimte aan de hand van een treffende illustraties hoe de mensheid door de eeuwen heen omgaat / zal omgaan met bouwen. Het beeld vult een volledige wand in elke vergaderzaal en zal ongetwijfeld voor de nodige gesprekstof zorgen.

(beelden gemaakt door Liesbet Goetschalckx)