Kantoorgebouw en congrescentrum GroupDC - Grobbendonk
Projectnaam: 
Kantoorgebouw GroupDC
Bouwheer: 
GroupDC
Architect: 
Schellen Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Grobbendonk
Oppervlakte: 
2800 m2
Sector: 
Kantoor

State-of-the-art kantoorgebouw

Grobbendonk

Het familiebedrijf De Ceuster werd in 1966 opgericht en spitste zich in eerste instantie toe op het terugwinnen van verarmde grond in de tuinbouw. Vandaag telt GroupDC verschillende filialen wereldwijd en drie divisies met elk hun eigen specialiteit: Plantcare, Animalcare en Biosciences.

Toen de groep besloot om een nieuw hoofdkantoor en congrescentrum te bouwen in thuishaven Grobbendonk, koos men voor het innovatieve ontwerp van architect Reginald Schellen. Gezien de lange geschiedenis van succesvolle samenwerkingen -Schellen tekende bijvoorbeeld ook ons hoofdkantoor - werd groep Van Roey van bij het begin betrokken bij dit project. Na de realisatie van de water- en winddichte ruwbouw door Van Roey werd er verder samengewerkt in bouwteamformule.

Met zijn ontwerp benutte de architect maximaal de vorm van het perceel. Dat resulteerde in een compact driehoekig gebouw met een impressionante glazen zuidgevel en een centraal gelegen terras. Beiden trekken een zee van licht aan in het gebouw. De zonwering met horizontale, zonlicht gestuurde lamellen zorgt ervoor dat het daglicht maximaal naar binnen komt terwijl de warmte buiten blijft. De glaspartij vormt ook de connectie met de natuur die buiten werd aangelegd in de vorm van heuvels, een waterpartij en beplanting. Het volledige centrum zit als het ware ingegraven in de heuvel en zorgt voor een symbiose tussen natuur en architectuur.

De driehoekige vorm van het gebouw keert ook binnenin terug. Zo zorgt een driehoekige vide over twee verdiepen dat er daglicht tot diep in het gebouw valt. Interieurarchitect Eef Debeuf zorgde ervoor dat de een de gevraagde sobere en zakelijke stijl gecombineerd werd met warme en huiselijke elementen. De combinatie van de kleuren zwart & wit met het materiaal hout geven het geheel een moderne en toch warme uitstraling. De gezellige eetruimte voor de medewerkers geeft uit op het terras met zicht op de tuin met vijver. Over de hele lijn, is dit centrum een voorbeeld van hoe buiten- en binnenruimte architecturaal op elkaar kunnen aansluiten.

Duurzaamheid was een belangrijk criterium bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkwartier. Samen met studiebureau Boydens werd ervoor gezorgd dat het kantoorgebouw Bijna-Energie-Neutraal (BEN) is. Naast de slimme zonnewering, zonnepanelen, het compact ontwerp en een doorgedreven isolatie, werd er gekozen voor verwarmen en koelen via betonkernactivering.

Meer lezen over dit project?

Website Schellen Architecten

Website Installatie 360

Website Made in Kempen (2017)

Website Studiebureau Boydens 

Voor foto's met groenaanplanting, avondbeeld, meetingzaal, terras: © Schellen Architecten (fotograaf PSG)