Kempus: nieuwbouw voor VanRoey.be - Turnhout
Bouwheer: 
VanRoey.be
Architect: 
Schellen Architecten
Aannemer: 
vanhout.pro bouw
Groepsbedrijven: 
Staalbeton
Architon
Oplevering: 
2022
Ligging: 
Turnhout
Oppervlakte: 
5.300m²
Sector: 
Kantoor

Energieneutrale nieuwbouw voor VanRoey.be

Turnhout

Op de Kempenlaan komt er, naast het huidige gebouw van de Van Roey ICT Group, een volledig nieuwbouwproject. Schellen Architecten tekende dit kantoorgebouw dat een ‘smart building’ moet worden en de identiteit van de onderneming zal weerspiegelen. De bouwwerken worden gerealiseerd in een bouwteam met lokale bouwfirma’s en de hoofdaannemer is vanhout.pro, deel van de groep Van Roey.

Meer dan een landschapskantoor

Tal van architecturale innovaties zorgen ervoor dat de medewerkers de balans tussen privacy en teamwork makkelijk zullen kunnen vinden. Zowel geconcentreerd werken in een kleinere ruimte als samenwerken in teamverband zal er mogelijk zijn.

Zes van de acht niveaus worden op een creatieve manier ingericht, met multifunctionele ruimtes. In de kantoorruimtes komen er geen kolommen, wat het ruimtelijk gevoel vergroot. De nutsvoorzieningen zijn op een slimme manier in een centrale kern ondergebracht en er zijn gigantische, open balkons rondom het ganse gebouw voorzien.

De bovenste verdieping wordt een multifunctionele ruimte met o.a. een keuken met cafetaria, een conference room en een groot buitenterras. Een extra kelderverdieping wordt ingericht als ondergrondse parking. Als fietsvriendelijk bedrijf voorziet VanRoey.be uiteraard ook in ruime fietsstallingen, omkleedruimtes en douchegelegenheid.

Een open, 100% energieneutraal gebouw

De bouwheer zet fors in op duurzaamheid. De fotovoltaïsche cellen gecombineerd met geothermie - voor zowel verwarming als koeling - maken van de toren een technologisch hoogstandje met respect voor de natuur. De geothermische energiecentrale onttrekt warmte aan de aarde om hernieuwbare energie op te wekken. Ze zal op termijn aangesloten kunnen worden op het bestaande gebouw. Naast de gebouwverwarming en de passieve koeling, voorziet IFTech ook actieve koeling om zo de lucht te kunnen ontvochtigen. Op die manier wordt vochtigheidsgraad ervan continu op een gezond peil gehouden. Door middel van het zeer compacte volume, de goede luchtdichtheid, het KWO-systeem met koelplafondeilanden en de nodige PV panelen is het de ambitie om een E-peil 0 te behalen.

‘Pandemic prepared smart building’

De open balkons rondom het gebouw, de oppervlakte die 8m² voorziet per medewerker bij een volledige bezetting, het ultramoderne ventilatiesysteem en de “securegate toegangscotrole” zorgen er in deze smart building voor dat de medewerkers veilig kunnen blijven samenwerken, ook ten tijde van corona.

Open campus voor moderne bedrijven

Naast de eigen medewerkers zullen ook klanten, partners en andere bedrijven die op zoek zijn naar infrastructuur terecht kunnen in de nieuwbouw. Het concept is een open campus waar creatieve medewerkers en partners samenwerken en elkaar inspireren. Zaakvoerder Pat Van Roey concludeert: “Dit nieuwe gebouw zal ons natuurlijk meer ruimte bieden, maar belangrijker is dat het een centraal kenniscentrum in de Kempen zal worden, waar IT kennis ontwikkeld en gedeeld wordt en waar klanten en medewerkers zich thuis voelen. Een ontmoetingsplek waar nieuwe samenwerkingen tot stand kunnen komen.” Bijkomende diensten zoals sportfaciliteiten en kinderopvang horen tot de services om medewerkers te ontzorgen.

Meer lezen kan op de blog van Van Roey Automation.