Kinderdagverblijf Speelpaleis - Deurne
Bouwheer: 
Woonhaven Antwerpen
Architect: 
Maenhout Jan Architectenbureau
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Artem
Oplevering: 
2014
Ligging: 
Deurne
Sector: 
Onderwijs

Een nieuw kinderdagverblijf

Deurne

In Deurne hebben we in 2014 45 nieuwe sociale woningen opgeleverd. Om die integratie in het straatbeeld te versterken werd binnen dit complex ook een kinderdagverblijf voorzien. Speelpaleis voorziet 56 kindplaatsen, wat betekent dat er een 70-tal kinderen opgevangen kunnen worden. 

Dit kinderdagverblijf functioneert autonoom binnen het project en krijgt dan ook een eigen visuele identiteit. Omwille van de toegankelijkheid en veiligheid bevindt het kinderdagverblijf zich op het gelijkvloers.

De vier leefgroepen (twee baby- en twee peutergroepen) kijken uit op een centrale buitenruimte. De inrichting van het kinderdagverblijf werd volledig op maat van het kind ontworpen en uitgewerkt. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van veilige materialen en speelse kleuren die de fantasie van de allerkleinsten prikkelen.

Ook duurzaamheid en zuinigheid stonden in het eisenpakket van de stad. Het dak van het kinderdagverblijf wordt uitgewerkt als een groendak. Dit oogt niet alleen mooi, maar buffert bovendien het regenwater.

Dit project werd genomineerd voor de prijs ‘Inspirerend sociaal wonen 2015’ van de Vereniging van Vlaamse sociale Huisvestingsmaatschappijen (VVH). Het thema voor deze prijs is ‘Kernversterkende inbreidingsgerichte projecten met externe partner’.