KWO-installatie in OPZ - Geel
Projectnaam: 
KWO-installatie in OPZ
Bouwheer: 
OPZ Geel
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Geel
Sector: 
Zorg

KWO-installatie in OPZ

Geel

Het OPZ Geel is een openbaar psychiatrisch zorg- en kenniscentrum. Voor een renovatie en uitbreiding met 5 psychiatrische verzorgingstehuizen in 2019 wilde het centrum volop inzetten op duurzaamheid en daarvoor spraken ze IFTech aan. 

OPZ Geel deed dit vanuit de overtuiging dat ze een voortrekkersrol te spelen hebben als zorginstelling. Ze kozen zeer bewust voor een koude-warmteopslaginstallatie (KWO), een erg duurzame manier van verwarmen en koelen. Door gebruik te maken van aardwarmte worden er minder fossiele brandstoffen aangesproken en verbruikt het OPZ veel minder elektriciteit. In combinatie met lage constante verwarming zorgt de installatie voor een aangename temperatuur in de ruimtes: warm in de winter en koel in de zomer. Ook voor de pati├źnten is dit belangrijk omdat warmte een invloed heeft op de werking van bepaalde medicatie. In een zorginstelling zoals het OPZ heeft een goede koeling dus meerdere voordelen.

De externe stookplaats van de installatie, opgebouwd bij IFTech in 2 zeecontainers, zorgt voor 200kW passief koelvermogen en 420 kW verwarmingsvermogen. Vier bestaande gebouwen werden rechtstreeks gekoppeld aan de centrale installatie. Verder komt er een aparte ringleiding waarop de 5 psychiatrische verzorgingstehuizen aangesloten worden. Elk van deze gebouwen krijgt bovendien een eigen wisselaar en warmtepomp.

Een KWO-installatie vraagt een iets hogere investeringskost bij aanvang maar rendeert op termijn als je de verbruikskosten in kaart brengt. Geothermie levert zeer goedkope energie waardoor het OPZ Geel veel goedkoper zal uitkomen over de hele levensduur van dit gebouw. Kortom, geothermie maakt het er aangenaam om in te verblijven en te werken, en zorgt voor groene en betaalbare energie. Een win-win op elk vlak. 

Meer informatie: video ''Betaalbare groene warmte en koeling in OPZ Geel''