Lavetan - Turnhout
Bouwheer: 
Lavetan nv
Architect: 
Architects in Motion bvba
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
2014
Ligging: 
Turnhout
Sector: 
Industrie

Turnhout

Lavetan is een gespecialiseerd laboratorium dat kwaliteit en klantgerichte service hoog in het vaandel draagt. Het bedrijf stelt 70 medewerkers tewerk en werkt voor alle segmenten van de voedingsindustrie, de industriële dierproductie, de transformatiesector en de distributiesector. Zo doet het bijvoorbeeld bloedonderzoeken voor rundvee en salmonella-onderzoek bij braadkippen. Voor slachthuizen en in de voedingsindustrie voert het vooral onderzoek naar microbiologische ziekteverwekkers, pesticiden en schimmels die gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Binnen de distributiesector onderzoekt het dan weer de kwaliteit en de correctheid van de etiketten op verpakkingen.

vanhout.pro werd gevraagd om het laboratorium en de kantoren uit te breiden. Er moest ook een nieuwe inkom gerealiseerd worden om het bedrijf meer cachet te geven. De opdracht omvatte een klein deel renovatie en een merendeel nieuwbouw.

Een laboratoriumgebouw uitbreiden dat in gebruik is, vraagt wel wat planwerk. De exploitatie en logistiek van het bedrijf hebben namelijk altijd voorrang. Temeer omdat het laboratorium omwille van onderzoek naar voeding werkt met het principe van JIT (Just in Time). De bouwwerken moeten georganiseerd worden rond de bedrijfsactiviteiten. Dit vereist vooral heldere afspraken, een goede logistiek en een efficiënte planning van de werken.

De uitbreiding van het laboratoriumgebouw werd gerealiseerd met een industriële betonstructuur met daar bovenop een witte bekleding van metalen cassetten. Zo kreeg het gebouw behalve nieuwe ruimten ook een volledig nieuwe uitstraling. De metalen witte bekleding geeft het gebouw de cleane look van een laboratorium. Wie vandaag langst Lavetan passeert, beseft meteen dat dit gebouw een hoogtechnologische activiteit huisvest.