Let’s Go Urban Academy - Antwerpen
Bouwheer: 
LGU
Architect: 
awg architecten
Aannemer: 
vanhout.pro
Groepsbedrijven: 
Staalbeton
Architon
Oplevering: 
augustus 2020
Ligging: 
Antwerpen
Oppervlakte: 
700m²
Sector: 
Cultuur
Onderwijs

Let’s Go Urban Academy Antwerpen

Antwerpen

Voor de Antwerpse Let’s Go Urban (LGU) Academy werd de voormalige oranjerie en stadsfeestzaal Kielpark volledig gerenoveerd. De stad Antwerpen voorzag ook een uitbreiding van het gebouw en investeerde 3 miljoen euro in het project. De bouwheer wilde een aannemer die zowel de renovatie als de nieuwbouw zou kunnen opleveren. Hij koos voor vanhout.pro. Samen met awg architecten werd beslist om in bouwteamformule te werken, van bij de voorbereiding tot en met de oplevering.

Renovatie met oog voor erfgoed

Het langgerekte gebouw in eclectische stijl telt één bouwlaag onder het zadeldak, opgetrokken uit baksteen en blauwe hardsteen. De uitdaging van de renovatie lag erin de oorspronkelijke materialen te bewaren en er tegelijk voor te zorgen dat het gebouw zou gaan voldoen aan de hedendaagse normen.

De architecten beslisten om de niet-originele achterbouw te laten afbreken en tekenden een moderne nieuwbouw. Hierdoor kwam de originele noordgevel opnieuw vrij. Net als de andere gevels werd die gereinigd door middel van zandstraling. Binnen is er nu meer lichtinval dan voor de renovatie. Johan Peeraer, projectleider bij vanhout.pro licht toe: "We hebben de dichtgemetselde gevelopeningen in hun oorspronkelijke staat hersteld om meer daglicht in de zaal te brengen".

De bestaande zaal blijft toegankelijk via één van de kopgevels. De nieuwbouw is bereikbaar via een centrale circulatiezone tussen het bestaande en het nieuwe gebouw. Deze circulatiezone functioneert ook als een grote foyer: een bruisende, open ruimte voor workshops en ateliers. Vanuit de foyer heb je bovendien zicht op wat er gebeurt in de zalen.

Nieuwbouw in glas

Met een knipoog naar het verleden, vatte awg architecten de nieuwbouw op als een eigentijdse oranjerie. De gevel ervan is opgebouwd uit een serresysteem met transparant glas, opaal glas en sandwichpanelen. "De draagstructuur kwam tot stand door de functionele zones als stijve dozen te beschouwen en de kopgevels als dragende schijven. Tussen deze elementen zijn de balken voor de vloeren en gordingen voor het dak gelegd", legt projectarchitect Tim van der Wegen uit.

Projectmanagement

Het plaatsen van de bouwkraan bleek geen evidentie te zijn. Door de slechte bereikbaarheid van de site en de erfdienstbaarheden, was de ruimte beperkt voor de montage en de werking van de kraan. Het bouwteam ging in overleg met de syndicus van de naastgelegen appartementsblokken en de wijkpolitie en kwam tot een akkoord over de opstelling van de kraan.

Verder werd er in de loop van het project nog beslist om de technieken voor verwarming en verluchting aan te passen. Ze dienden zo energiezuinig en comfortabel mogelijk te worden. Ook hier kon geschakeld worden dankzij de professionele aanpak van het hele bouwteam. De gevraagde aanpassingen werd vlot verwerkt. Tot slot verliep de volledige engineering van de constructies in beton en staal vlekkeloos.

Het is dankzij het projectmanagement van het bouwteam en hun open communicatie onderling dat het eindresultaat vlot opgeleverd werd. Het totaalproject is een knap evenwicht tussen renovatie en nieuwbouw. Een pand waar de geschiedenis leeft en de toekomst vorm krijgt.

De jongerenorganisatie LGU nam er haar intrek in augustus 2020.

  • Architon leverde de betonnen rechte trappen en bordessen voor de traphallen.
  • Staalbeton leverde het wapeningsstaal en alle prefab zichtwerkbalken.

Meer lezen?

Foto's: Stijn Bollaert