Magazijn Beeverskaas - Brecht
Projectnaam: 
Beeverskaas magazijn
Bouwheer: 
BeeKaa
Architect: 
Jef Van Roey
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Brecht
Sector: 
Industrie

High-techology in de kaasindustrie

Brecht

In de magazijnen van Beeverskaas krijgen kaasbollen de tijd om te rijpen en te drogen voor ze naar de winkel gestuurd worden. Groep Van Roey bouwde een nieuwe ruimte voor dat rijp- en droogproces én een productiehal waar de kaasbollen continu worden omgedraaid door een robot. Het project - dat de bedrijfsruimte verdubbelde - omvatte ook de bouw van een nieuwe kantoorruimte, die verbonden werd met de bestaande kantoren via een passerelle, dwars door het magazijn vol kaasbollen. Bovendien zorgden we voor en nieuwe carwash voor de vrachtwagens en legden we de parking en andere verhardingen aan rond het gebouw.

Zoals steeds het geval is bij industriële projecten, was ook hier de grote uitdaging om de nieuwe hal tijdig functioneel te hebben om de reeds afgeroepen kazen te laten rijpen. Omdat het een kaasverwerkend bedrijf was, moest alles ook stofvrij blijven. En de werken moesten uitgevoerd worden zonder hinder voor de arbeiders of de productie.

Architect Jef Van Roey bedacht een creatief en duurzaam ontwerp, Staalbeton leverde de prefabelementen en de stalen kaasrekken, terwijl Architon voor de betonnen trappen zorgde. De passerelle tussen de kantoren werd gebouwd via het dak, terwijl het magazijn in gebruik was. Letterlijk boven de kaasbollen dus. Het dak moest hiervoor opengemaakt worden terwijl het regende. Voor er aan de constructie van de brug begonnen kon worden, werd er een houten bak met dakdichting geplaatst die de kazen moest beschermen tegen stof en weerelementen. Daarboven werd dan de passerelle gemonteerd en achteraf werd de bak uiteraard weer afgebroken.

Op het vlak van duurzaamheid speelden we met creatieve oplossingen. Een dak vol zonnepanelen, dat zie je wel meer. Maar bovendien hergebruikt men hier de warmte die onttrokken wordt aan het droogproces van de kaas, om de kantoren te verwarmen en van warm water te voorzien. De gebouwen van Beeverskaas in Brecht zijn op deze manier zo goed als energieneutraal!