Melisana - Evere
Projectnaam: 
Melisana
Bouwheer: 
Melisana
Architect: 
Schellen Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Evere
Oppervlakte: 
2.700 m²
Sector: 
Kantoor

Nieuw kantoor voor Melisana

Evere

Melisana maakt deel uit van de Zwitserse Klosterfrau Groep. Het bedrijf is marktleider in de markt van geneesmiddelen zonder voorschrift. De locatie in Evere is optimaal maar het oorspronkelijke gebouw voldeed niet langer aan de behoeften. Bouwheer Melisana schreef een wedstrijd uit onder 4 architectenbureaus die gewonnen werd door Schellen architecten. Vervolgens werd Van Roey geselecteerd om dit project uit te voeren.

Het nieuwe kantoor is toekomstgericht. Zo staat duurzaamheid met stip bovenaan en dat merk je. De aanblik van het kantoor wordt sterk bepaald door de beweegbare glazen lamellen, waarbij de folie tussen de lamellen in koper is. Functioneel houden de lamellen een teveel aan zonnewarmte en storend zonlicht tegen, esthetisch zorgen ze voor een steeds wijzigende en uitstraling. Het gebouw licht op volgens de stand van de zon waardoor de aanblik voortdurend verandert. Een prima oplossing om de zon te weren en oververhitting van het gebouw tegen te gaan zonder donkere werkplekken te moeten creëren gedurende de zomermaanden. Bovendien krijg je een mooie koperen gloed in de gevel zodra de zon ondergaat.

Naast een doorgedreven isolatie werd er ook gekozen voor verwarmen en koelen via betonkernactivering,  gekoppeld aan een gesloten KWO-systeem.  Dat is de afkorting voor een koude- en warmte opslag. Dat systeem bestaat uit een warme en een koude bron met elk een eigen boring van 40 meter diep. Aan het opgepompte water onttrekt die bron warmte of koude om in het gebouw te pompen. De warmte die het bijvoorbeeld in de zomer uit het gebouw haalt, stockeert de installatie in de ondergrond. In de winter pompen ze deze warmte dan weer in het gebouw. Deze energie uit het grondwater komt via de warmtepomp en kleine buisjes in de massa van de betonplaten van het gebouw. Dit systeem is zeer onderhoudsvriendelijk en het onaangename aircogevoel is weg. Tenslotte wordt er regenwater gebruikt om de toiletten te spoelen.

Voor de afwerking binnenin koos vanhout.pro voor eiken fineer, een natuurproduct. De selectie gebeurde in functie van de meubels: het uitzicht en de uitlijning van de eiken patronen komen optimaal tot hun recht. De grootste uitdaging lag in de keuze van de fineer voor de kastenwanden rondom de centrale kolommen. De panelen moesten visueel perfect op elkaar aansluiten.

Het nieuwe gebouw is een uitmuntend visitekaartje voor het bedrijf. Naast Melisana heeft ook het schoonheidsmerk Maria Galland Paris, onderdeel van de Klosterfrau Groep, hier nu kantoren. Door in te spelen op de aanwezige niveauverschillen in het terrein heeft elk bedrijf zijn eigen identiteit en een aparte inkom. Dankzij het verschil in hoogte lijkt het gebouw te zweven en is er bovendien ruimte voor een overdekte buitenparking.

Meer lezen? Schellen Architecten.