Modern en duurzaam kantoor Staalbeton - Rijkevorsel
Bouwheer: 
Staalbeton
Architect: 
Schellen architecten bv
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Staalbeton
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Rijkevorsel
Sector: 
Kantoor

Modern en duurzaam kantoor Staalbeton

Rijkevorsel

Staalbeton is een belangrijke toeleverancier in de bouw en biedt zijn klanten producten op maat via de wapeningscentrale, metaalschrijnwerkerij en prefabafdeling.

Creatief plan met patio

De oorspronkelijke kantoren werden te klein en in 2019 besliste Staalbeton om een nieuw kantoorgebouw te zetten. Het bureau Schellen architecten stond in voor het ontwerp. Daarin moest rekening gehouden worden met de productiehallen die een belangrijke plaats innemen op de bedrijfssite. Het werd een creatief plan met een indrukwekkend poortgebouw tussen twee werkplaatsen. Het dagelijkse vrachtverkeer kan onder dat poortgebouw doorrijden en zo de site vlot bereiken en verlaten.

Een originele patio met een mooie boom doet daglicht binnenvallen in de bureaus en integreert de natuur in het gebouw. Het geheel ademt rust uit en dat biedt een aangenaam tegenwicht voor de hectiek die soms heerst in de omliggende productieomgeving.

Gevel met uitstraling

Net als voor het hoofdkantoor van groep Van Roey, dat naast Staalbeton ligt, werd gebruik gemaakt van verticale, glazen lamellen die de zon buiten houden en tegelijk het uitzicht naar buiten vrijwaren. De kleur van de lamellen zorgt voor een warme, koperen gloed bij zonsondergang. De handgevormde bakstenen zijn een verwijzing naar het vakmanschap dat ook bij Staalbeton primeert.

Kantoorinrichting op maat

Voor de afwerking binnenin en voor het vast meubilair rekende de opdrachtgever op de expertise van vanhout.pro interieur. Zij wisten het perfecte evenwicht te vinden tussen esthetiek en welzijn op de werkvloer. Zo werden er akoestische panelen voorzien die het geluid temperen op dagen waarop er overlegd, getelefoneerd en vergaderd wordt in de open ruimte. Ook alle kastenwanden, de meubels in de sanitaire delen en de kitchenettes werden uitgevoerd door vanhout.pro interieur.

Duurzaamheid

Staalbeton nam ook zijn verantwoordelijkheid naar duurzaamheid. Marc De Beuckeleer, algemeen directeur Staalbeton: “We gaven de architect de opdracht om een Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouw te ontwerpen waarbij we een KWO-systeem combineren met een koelplafond. Met een KWO-installatie kunnen we thermische energie opslaan in de bodem, waardoor we in de winter kunnen verwarmen met zomerwarmte en in de zomer koelen met winterkoude.’’ Met de geothermische energiecentrale zal Staalbeton ruim 67% besparen op zijn primair energieverbruik en zal dus ook de CO2-productie ruim 67% lager liggen. Dit komt overeen met een netto besparing van 19 ton aan CO2 per jaar. Het KWO-systeem werd voorzien door IFTech, de marktleider in geothermische energiecentrales.

Sinds begin 2021 werkt het team van Staalbeton in dit moderne en duurzame kantoorgebouw. Meer lezen over dit project kan op de website van Architectura en van  Schellen architecten bv.