NETWORKS Gent - The Loop ONE & TWO - Gent
Projectnaam: 
Banimmo - The Loop
Bouwheer: 
Banimmo
Architect: 
ARCH & TECO
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
Q3 2021
Ligging: 
Gent
Oppervlakte: 
parking: 4.723m² - gebouw A: 6.500m² 6.011 m² BVO - gebouw B: 9.412m² 9.377 m² BVO
Sector: 
Kantoor
Parking

NETWORKS Gent - The Loop ONE & TWO

Gent

Op de site van The Loop in Gent, vlakbij Flanders Expo, lanceert Banimmo ‘NETWORKS Gent’. Het concept NETWORKS groepeert netwerken van mobiliteit, bedrijven en diensten. Professionals kunnen er rekenen op allerlei faciliteiten zoals shared meeting rooms, catering en coffee corner, lockers voor levering van pakjes gekoppeld aan diensten zoals bijvoorbeeld droogkuis en strijk, maar ook deelfietsen.

Het gaat hier om twee duurzame kantoorgebouwen van in totaal meer dan 15.000m² met de namen ONE en TWO. De gebouwen liggen op slechts 7 minuten fietsen van het station Gent Sint-Pieters en zijn ook makkelijk bereikbaar met de auto.  Er komt een uitgebreide fietsenstalling met elektrische oplaadpunten en voldoende douches en lockers. Dankzij slim parkeermanagement, kan je een parkeerplaats reserveren via een app en als je niet op kantoor bent, wordt je plek vrijgegeven. Multimodale mobiliteit zal in de toekomst nog aan belang winnen en daar speelt dit project alvast op in.

Voor de bouw van dit project kan Banimmo opnieuw rekenen op Algemene Bouw Maes. Na de geslaagde oplevering van het gebouw van Deloitte in 2015, besliste de bouwheer opnieuw om met Algemene Bouw Maes samen te werken. Zowel de bouwheer als de aannemer hechten niet alleen veel belang aan een vlotte samenwerking maar ook aan duurzaamheid. 

Samenwerking en expertise

De coördinatie van de onderaannemers is een uitdaging die de nodige ervaring vereist. Algemene Bouw Maes besliste om het volledige project in BIM uit te werken en hierin ook de onder- en nevenaannemers te betrekken. Elke onder- en nevenaannemer is verantwoordelijk voor het uittekenen van zijn lot. Alle input wordt dan door Algemene Bouw Maes geïntegreerd in een overkoepelend model. Dit zorgt ervoor dat nodige uitsparingen of clashes tussen de verschillende loten tijdig worden gedetecteerd. Zo kunnen problemen worden vermeden die anders pas tijdens de uitvoering zouden worden opgemerkt.

Op stabiliteitstechnisch vlak, wordt het volledige TWO gebouw gedragen door V kolommen die ter plaatse worden gestort, een huzarenstukje dat de nodige expertise van de aannemer vergt.

Duurzaamheid

Binnen het ontwerp werd geopteerd om alles volledig volgens BREEAM normeringen uit te voeren en streeft de bouwheer naar een BREAAM-certificaat “Excellent”. Eén van de maatregelen is een BEO-veld dat het volledige gebouw van koeling en verwarming voorziet. De keuze voor geothermie zorgt voor 40%  energiebesparing. Verder komen er groene daken met regenwaterrecuperatie, fotovoltaïsche panelen, kamerhoge ramen die zorgen voor natuurlijke lichtinval en optimale lichtcontrole  op basis van LED-verlichting met daglicht- en aanwezigheidsdetectie.

Het project wordt opgeleverd in 2021.

Meer lezen?

Copyright beelden: Banimmo