Nieuw kantoor Staalbeton - Rijkevorsel
Projectnaam: 
Nieuw kantoor Staalbeton
Bouwheer: 
Staalbeton
Architect: 
Schellen architecten bv
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Staalbeton
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Rijkevorsel
Sector: 
Kantoor

Nieuw kantoor Staalbeton: knap staaltje architectuur

Rijkevorsel

Staalbeton is een belangrijke toeleverancier in de bouw en biedt zijn klanten producten op maat via de wapeningscentrale, metaalschrijnwerkerij en prefabafdeling. Dankzij het succes van het bedrijf werden de huidige kantoren te klein en drong een nieuwe locatie zich op. Gezien de site voornamelijk wordt ingenomen door productiehallen, diende het bureau Schellen Architecten creatief om te gaan met de beschikbare ruimte. De architect tekende een indrukwekkend poortgebouw uit dat tussen twee werkplaatsen zal worden gebouwd. Om het vrachtverkeer niet te belemmeren, zullen de vrachtwagens onder het nieuwe kantoor doorrijden.

In het hart van het nieuwe kantoor is een binnenpatio met solitaire boom terug te vinden. Deze zorgt enerzijds voor het binnenvallen van natuurlijk licht en integreert anderzijds de natuur in het gebouw. Het geheel ademt rust uit en biedt een mooi tegenwicht voor de hectiek van de omliggende productieomgeving.

Net als voor het hoofdkantoor van de groep, dat naast Staalbeton ligt, wordt er gebruik gemaakt van verticale glazen lamellen die de zon buiten houden en toch het uitzicht naar buiten vrijwaren. Bovendien zal de zonsondergang de gevel van een koperen gloed voorzien. Daarnaast bestaat de gevel uit handgevormde bakstenen, een verwijzing naar het vakmanschap dat ook bij Staalbeton primeert.

Staalbeton neemt ook zijn verantwoordelijkheid naar duurzaamheid. Marc De Beuckeleer, algemeen directeur Staalbeton: “We gaven de architect de opdracht om een Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouw te ontwerpen waarbij we een KWO-systeem combineren met een koelplafond. Met een koud-warmteopslag (KWO) worden warmte en koude opgeslagen in de bodem. Zo kunnen we het kantoor op een duurzame manier verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Het systeem zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien kunnen zo onze CO2-uitstoot aanzienlijk reduceren. “ Het KWO-systeem wordt voorzien door IFTech, de marktleider in geothermische energiecentrales.

Voor de binnenafwerking en het vast meubilair wordt gerekend op de expertise van vanhout.pro interieur: zij plaatsen het vast meubilair op de nieuwe locatie in januari 2021. De opening van dit moderne en duurzame kantoorgebouw is voorzien in de zomer van 2021.