Nieuwe kantoren voor Algemene Bouw Maes op site LUX/Forum - Gent
Bouwheer: 
Alides
Architect: 
evr-architecten ism OVG Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2021-2023 (totaalproject LUX/Forum)
Ligging: 
Gent
Sector: 
Kantoor
Retail
Wonen

Nieuwe kantoren voor Algemene Bouw Maes op site LUX/Forum

Gent

Reconversie op een unieke locatie

De binnenstedelijke, industriële site van Group Bouw Maes in Gent wordt sinds 2017 omgevormd tot een gemengde woon- en werkomgeving. Tussen 2018 en 2021 werden de gebouwen van het project Forum opgeleverd: een modern bedrijvencomplex waar zowel bouwbedrijf Algemene Bouw Maes als ontwikkelaar en investeerder Alides hun nieuwe kantoren inrichtten. Momenteel wordt volop gewerkt aan LUX een duurzame woonomgeving met bijna 200 wooneenheden. De reconversie van de site creëert zo een nieuw Gents stadsdeel dat direct verbonden is met het historische centrum en met Gent-Zuid.

Kantorencomplex: Forum

Forum, het bedrijvencomplex, telt ruim 20.000m² bedrijfsruimte, verdeeld over 7 gebouwen. Algemene Bouw Maes kocht samen met Alides één van deze gebouwen, Anguli. Voor de bouw en afwerking ervan werd een bouwteam samengesteld bestaande uit het uitvoerend team, de bouwheer en de ontwerpers.

Anguli: een stijlvol ingericht kantoor

Voor de inrichting van Anguli, werd qua kleuren en materialen gemikt op een corporate uitstraling. Het bouwteam beoogde een harmonieuze werkomgeving waar zowel in team als individueel gewerkt kan worden. De interieurvormgevers van vanhout.pro interieur, zusterbedrijf van Algemene Bouw Maes wisten deze visie om te zetten in een stijlvol interieur. Er werd gekozen voor warme aardetinten en materialen die verwijzen naar de natuur. Het meubilair en de lambrisering werden vervaardigd in tinten zoals Minnesota Oak, Tea Leaf en zwart met houtstructuur. Verder kwamen er accessoires in brons en tabletten in composiet en natuursteen, in zachtgrijze tinten. Details zoals de gestoffeerde zitbanken in donkergroen fluweel en in een okergele tint, zorgen ervoor dat het totaalplaatje klopt.

De open landschapskantoren zijn subtiel onderverdeeld in verschillende ruimtes dankzij scheidingswanden. Zo ontstaan naast werkruimtes ook coffee corners en zogeheten ‘cosy corners’. Er is op elke verdieping ook een keukentje of cateringzone. Per ruimte werd er ook aangepaste verlichting voorzien die het mogelijk maakt de juiste sfeer te creëren.

De totaalinrichting focust op het welzijn van de werknemers en klanten. Anguli is een kantoor waar plaats is voor ontmoeting, creativiteit, focus en teamwork.

Ook voor de andere kantoren van Forum werd beslist om de expertise en knowhow van Algemene Bouw Maes in te roepen. Vanuit het dossier Anguli, wisten zij gericht advies te geven voor de verdere uitbouw van het volledige bedrijvencomplex. Dankzij een nauwgezette planning en een duidelijke communicatie, verliep het volledige bouwproces erg vlot. Vandaag is Forum zowel voor projectontwikkelaar Alides als voor Algemene Bouw Maes en vanhout.pro interieur een echt visitekaartje.

Woongedeelte: LUX

Momenteel wordt op de site verder gebouwd aan LUX: een woonomgeving met ongeveer 200 woonentiteiten, dit alles verspreid over 8 bouwvolumes . Er komen eengezins-, meergezins- en schakelwoningen naast parkappartementen, maisonettes en penthouses. Het wonen organiseert zich rond publiek woongroen en heeft zowel collectieve als privatieve tuinen. De volledige woonomgeving wordt autovrij uitgewerkt.

Esthetiek en mobiliteit

De hoogwaardige architectuur van de site toont zich in het evenwicht tussen eenheid en diversiteit. De architectenbureaus OVG en EVR tekenden een geheel met een uniforme uitstraling. Daarbinnen is er ruimte voor diversiteit dankzij de variatie aan gevelritmering en secundaire materialen.

De autoluwe site zal ontsloten worden door een nieuw aangelegde weg die toegang zal geven tot 3 grote, ondergrondse parkeervolumes. Er worden ook enkele bovengrondse parkeerplaatsen voorzien. Toch is het zo dat zacht verkeer er zal primeren: de publieke fietsas van de site krijgt aansluiting op de groene fietsas langsheen de Schelde. Zo wordt LUX/Forum mooi geïntegreerd in het Gentse fietsnetwerk.

Het project LUX/Forum is een voorbeeld van stedelijk wonen met een toekomstvisie: compact, in de nabijheid van de binnenstad, gelegen langs een nieuwe groenas en met vlotte en veilige verbindingen met de fiets en het openbaar vervoer naar Gent. De volledige oplevering van het project is voorzien voor 2023.

 

 Meer weten?