NIRAS 'TABLOO' - Dessel
Projectnaam: 
Tabloo - Niras
Bouwheer: 
NIRAS
Architect: 
Bovenbouw en ONO architectuur + Studio Paola Vigano (Italië); Bailleul Ontwerpbureau
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
IFTech
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Dessel
Sector: 
Industrie
Kantoor

NIRAS 'TABLOO'

Dessel

Al het radioactief afval moet op een specifieke manier beheerd worden. Als dienst aan de gemeenschap beheert NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, al het radioactieve afval in ons land.

NIRAS besloot een informatiecentrum nabij de toekomstige bergingssite in Dessel op te richten. Het centrum krijgt de naam ‘Tabloo’ en wordt dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval.  Via een Europese aanbestedingsprocedure heeft Groep Van Roey eind september 2018 deze opdracht binnengehaald.

Groep Van Roey zal zowel het centrum als het landschapspark van bijna 25 hectare eromheen realiseren. Het symbolische ontwerp van de Antwerpse architectenbureaus Bovenbouw en ONO architectuur kwam als winnaar uit de bus tijdens een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester.  De bijzondere architectuur bestaat uit een betonnen structuur van 15 meter hoog in de vorm van een tafel met daaronder een constructie in houtbouw. De betonnen tafelstructuur zal ter plaatse gestort worden, en de constructie ervan zal een achttal maanden duren.  

Het project dankt zijn naam aan zijn markante tafelstructuur. ‘Tabloo’ is afgeleid van het Esperanto voor “tafel” en verwijst naar het doel van het centrum: mensen rond de tafel krijgen over het thema radioactief afval. De belangrijkste troef daarvoor is de interactieve expo waar de bezoekers op een laagdrempelige manier alles te weten zullen komen over radioactiviteit, de toepassingen ervan en het beheer van het afval dat daarbij komt kijken. De betonnen tafel symboliseert ook het tijdsaspect dat verbonden is aan het thema: waar de houten onderbouw flexibel kan meegroeien met veranderende behoeften in de toekomst, zal de massieve tafel - net als het veilig beheerd afval - als reliek achterblijven in het landschap.

Tabloo zal ook een rol spelen als gemeenschapscentrum. Het zal een auditorium voor 200 personen, een tijdelijke tentoonstellingsruimte, verschillende polyvalente ruimtes , een groot centrumplein en een evenementenweide ter beschikking stellen van inwoners, verenigingen en bedrijven uit de regio. Tabloo wordt een plek waar leren, beleven en ontspannen samengaan. En dat in een kader met mooie architectuur en natuur. 

In de loop van 2021 zullen de aannemers klaar zijn met de werkzaamheden. Na een testperiode zal Tabloo een aantal maanden later de deuren openen voor het publiek.

Meer lezen over dit project?

  • Website NIRAS.
  • Camera op de werf.
  • Studie- en Overleggroep Radioactief Afval in Dessel - STORA
  • Mols overleg nucleair  afval: vzw MONA
  • Bailleul Ontwerpbureau

Renders:  © TV Bovenbouw - ONO architectuur