Oase in het Gielsbos - Gierle
Projectnaam: 
Gielsbos Oase
Bouwheer: 
vzw Het GielsBos
Architect: 
Ontwerpbureau Bailleul
Aannemer: 
vanhout.pro (bouw en interieur)
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Gierle
Sector: 
Onderwijs
Zorg

Oase in het Gielsbos

Gierle

Zintuiglijke ruimtes voor de cliënten van Het GielsBos

Het GielsBos is een thuis voor mensen met een mentale en/of fysieke beperking. GielsBos liet Oase bouwen: een belevingscentrum voor iedereen die nood heeft om te bewegen of bewogen te worden, om te ontspannen of om net gestimuleerd te worden. Het centrum richt zich voornamelijk maar niet uitsluitend op bewoners van de site. Ook externen kunnen de ruimte reserveren om met een groep langs te komen. 

Na intensief overleg met de bouwheer over de indeling en de belevingen, legde bureau Bailleul (AR) de basis van dit project. vanhout.pro stapte mee in het verhaal. Samen zochten ze naar de meest geschikte materialen met oog voor duurzaamheid, esthetiek en gebruiksvriendelijkheid. Er werd gekozen voor de bouw van een paviljoen met drie zintuiglijke belevingsruimtes die volledig ingericht werden door vanhout.pro. De drie zones zijn de Beleefoase, de Stille Oase en de Speeloase.

  • In de ‘Beleefoase’ staat beweging centraal. Naast enkele tactiele elementen zijn hier ook heel wat technologische snufjes terug te vinden.  Je kan er zowel individuele activiteiten opzetten in de aparte nissen als groepsactiviteiten organiseren. Er zijn speelblokken en een interactieve speelmuur met verschillende spelletjes om jong en oud te entertainen. Zorgrobot Zora zingt en danst. De ‘pactive motion’ is een zetel die personen met beperkte fysieke mogelijkheden dingen laten ervaren die anders niet mogelijk zijn. Zelf experimenteren kan er dankzij de ballen en linten die men vrij mag gebruiken.
  • In ‘De Stille Oase’ kan men rustig ontspannen en relaxen in één van de vier cocons: in de schommelstoel, op het waterbed met sfeerprojector op het plafond, op de trilvloer of in de zithoek met kussens. Via een centraal bedieningspaneel kunnen de begeleiders de sfeer bepalen aan de hand van licht en muziek. Dankzij de tillift kan werkelijk iedereen deze cocons ervaren.
  • Iedereen die ervan droomt eens een echte ster te zijn, kan terecht in de ‘Speeloase’. Er is een ‘backstage’ met de nodige verkleedkledij en attributen en de gespeelde scènes kunnen geprojecteerd worden op een muur. Ook dansen op luide muziek met showverlichting of een filmpje meepikken in de bioscoopzaal kan in deze zone.

Bezoekers van de Oase genieten van een totaalbeleving. De groenblauwe inkomhal is een mooie overgang tussen de groene buitenomgeving en de speelse inrichting van het paviljoen. De muren zijn bekleed met kleurrijke vormen en leuke tekeningen. Voor de bewoners van het GielsBos werden de puntjes op de i gezet: dat ziet én voelt elke bezoeker hier.

Lees meer over dit project zelf:

De uitvoering van het project werd gefinancierd met giften. Ook vanhout.pro nam het initiatief deel te nemen aan de Warmste Week voor Oase:

Fotografie: © Inneke Gebruers