Passiefschool De Klavertjes - Gent
Projectnaam: 
De Klavertjes
Bouwheer: 
Stad Gent
Architect: 
Buro C-Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Gent
Oppervlakte: 
1800 m²
Sector: 
Onderwijs
Type: 
B

Stad Gent kiest resoluut voor de toekomst

Gent

Stad Gent denkt graag mee. Tot 4 jaar geleden zag kleuterschool De Klavertjes steevast kleuters na de derde kleuterklas vertrekken naar een andere school met een lagere schoolafdeling. Daarop besliste Stad Gent om De Klavertjes uit te breiden met een lagere school.

Ondertussen was het bestaande gebouw aan vernieuwing toe en ook hier werd er een keuze gemaakt op maat van de toekomst. De nieuwe basisschool zal een passiefbouw worden, waardoor een laag energieverbruik gegarandeerd wordt. Er zullen immers 40 zonnepanelen instaan voor een deel van de stroomvoorziening. Daarnaast wordt het regenwater gebruikt om de toiletten mee te spoelen en wordt er een uitgebreid groen dak aangelegd.

Na het slopen van het bestaande gebouw zorgen 70 schroefpalen voor de stabiliteit van de nieuwe school. Tijdens de werken krijgen de peuters en kleuters les in tijdelijke containerklassen.

Buro C-Architecten tekende het ontwerp en als aannemer werd Algemene Bouw Maes aangesteld. Maes staat niet alleen in voor het bouwen van het complex, ook de technieken en de binnenafwerking wordt door hen voorzien. Het is de eerste keer dat Stad Gent en Algemene Bouw Maes samenwerken, een primeur dus. Bovendien ligt deze werf vlakbij de kantoren van het bedrijf.

Bekijk ook het filmpje van de eerstesteenlegging door hier te klikken.