Periskal - Wuustwezel
Projectnaam: 
Periskal
Bouwheer: 
Periskal
Architect: 
Reginald Schellen
Aannemer: 
vanhout.pro
Groepsbedrijven: 
vanhout.pro bouw
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Wuustwezel
Oppervlakte: 
1.462 m²
Sector: 
Kantoor

Periskal zet koers naar toekomst en doet daarbij beroep op vanhout.pro

Wuustwezel

Voor wie professioneel of privé gepassioneerd is door varen, is Periskal Group geen onbekende. Periskal is wereldwijd actief in River Information Services en navigatiesoftware voor de binnenscheepvaart, visserij, kustvaart en pleziervaart.

Vandaag varen meer dan 14.000 professionele gebruikers en 5.000 pleziervaarders met een Periskal-navigatiesysteem aan boord. Hierdoor is Periskal, sinds haar oprichting in 1990, uitgegroeid tot de grootste speler op dit domein in Europa. Periskal levert tevens wereldwijd oplossingen aan diverse overheden voor het volgen van schepen en controleren van het scheepvaartverkeer.

Dankzij het succes van de groep, is er nood aan een nieuw kantoor en aangepaste werkplaatsen. Om het project, waarbij  resoluut voor een duurzame toekomst gekozen wordt, gestalte te geven werd beroep gedaan op het architectenbureau van Reginald Schellen. Zo zal er o.a. gewerkt worden met betonkernactivering en warmtepompen.

Bezoekers worden door een marineblauwe wand van buiten naar binnen begeleid en zo meteen ondergedompeld in de maritieme wereld. Deze ervaring wordt nog versterkt door een levensgrote wereldkaart (verdeeld over de twee verdiepingen) waarop elke zee terug te vinden is. Belangrijk in het ontwerp is ook het atrium als middelpunt van het gebouw. Dit atrium baadt volop in natuurlijk daglicht dankzij grote centrale lichtkoepels.

Periskal deed voor de bouw van dit architecturaal pareltje beroep op vanhout.pro uit Turnhout. 

Periskal is een uiterst innovatief bedrijf, verdoken in het groen van  de Antwerpse Kempen. Voor de inplanting van het nieuwe kantoor werd er gekozen voor het KMO-park dat vorig jaar door de POM ontwikkeld werd in Wuustwezel. Het bedrijf stelt momenteel meer dan twintig personen te werk.

Dat ze innovatief en wereldwijd actief zijn, mag blijken uit het feit dat deze week een schare Indische ambtenaren op werkbezoek zijn, voor de pre-oplevering van een controlesysteem op de Ganges-rivier.  Periskal onderhoudt momenteel het volledige netwerk voor het volgen van schepen op de binnenwateren in Frankrijk (voor de Franse overheid) en onderhoudt een soortgelijk netwerk in Polen (voor de Poolse overheid). Het nieuwe kantoor biedt plaats aan 35 medewerkers.