PPS - Centrumontwikkeling - Wezembeek-Oppem
Projectnaam: 
PPS Wezembeek-Oppem
Bouwheer: 
Gemeente Wezembeek-Oppem
Architect: 
Areal Architecten, A2D architecture 2 design, BRUT architecture and urban design, Ontwerpbureau Pauwels
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Van Roey Vastgoed
Architon
Oplevering: 
2023
Ligging: 
Wezembeek-Oppem
Oppervlakte: 
17.000m²
Sector: 
Lokale besturen
Onderwijs
Wonen

PPS - Centrumontwikkeling

Wezembeek-Oppem

Nieuwe dorpskern

Het gemeentehuis van Wezembeek-Oppem, de gebouwen van de basisschool “De Letterbijter” en de openbare bibliotheek zijn verouderd. Na onderzoek bleek een renovatie financieel en ecologisch niet haalbaar. Daarom besliste de gemeente een volledig nieuwe dorpskern aan te leggen rond het huidige gemeentehuis. Een Nieuw Administratief Centrum (NAC), de nieuwe school en bibliotheek, een openbaar park, nieuwe woningen én horeca- en handelszaken worden samengebracht op één locatie. Het hoofddoel van de gemeente is de ontwikkeling van een levendig centrum met een moderne dienstverlening in een open en groene omgeving.

De gemeente koos voor een PPS (een Publiek Private Samenwerking). De private partij werd gekozen na een wedstrijdformule waarbij, naast het kostenplaatje en de timing, vooral architectuur en duurzaamheid belangrijke criteria waren. Van Roey en haar team van architecten en studiebureaus kwamen over de volledige lijn als beste private partij uit de bus. Architon zal de indrukwekkende gevelpanelen en de terrassen plaatsen. Zo krijgen de gebouwen een strakke en klassevolle uitstraling.

Duurzaamheid troef!

De focus op duurzaamheid vertaalt zich onder meer in de keuze voor energiezuinige ledverlichting in alle gebouwen. Bovendien komen er zonnepanelen op alle daken van het NAC, de bibliotheek en de school. Dankzij deze maatregelen, haalt het NAC een zeer goede duurzaamheidsscore volgens BREEAM, een internationale beoordeling van nieuwbouwprojecten. Bovendien gaat IFTech er een geothermische centrale installeren waarmee het publieke gedeelte verwarmd en gekoeld zal worden.

Rond de publieke gebouwen worden drie openbare parken aangelegd die samen één doorlopende groene ruimte vormen. Er komen ook zes woongebouwen, samen goed voor 107 appartementen, als antwoord op de vraag naar extra hedendaagse woningen in de buurt. Vijf van die woongebouwen, met ruimte voor 78 appartementen, staan ten midden van het groen, rondom het grootste van de drie parken. Het zesde woongebouw, aan de Louis Marcelisstraat, telt 29 appartementen. Op het gelijkvloers komen er kleinschalige handelszaken. Het historisch waardevolle, oude gemeentehuis krijgt een invulling als horecazaak. Een overdekte parkeergarage zal toegang geven tot alle publieke gebouwen en woningen, waardoor de volledige nieuwe kern bovengronds autoluw zal blijven.

De vernieuwde site wordt het kloppend hart van de gemeente Wezembeek-Oppem. In 2021 worden het NAC, de bibliotheek en ‘’De Letterbijter’’ opgeleverd. Er komt een gefaseerde oplevering van het park en de woongebouwen. Het volledige project wordt afgerond in 2023.

Meer lezen? Wezembeek-Oppem website