Praktijk Arzo - Turnhout
Bouwheer: 
vanhout.pro
Architect: 
Architecten: HUB
Aannemer: 
vanhout.pro bouw
Groepsbedrijven: 
vanhout.pro bouw
vanhout.pro interieur
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Turnhout
Sector: 
Kantoor
Zorg

Praktijk Arzo: van Arts tot Zorg

Turnhout

Schorvoort is een woonwijk ten zuiden van Turnhout. Dankzij een zogenaamde ‘grondcoalitie’, ontstond er een gemeenschappelijke visie voor een woningbouwproject van 650 eenheden.

Eén van de projecten waar de eigenaars samen voor tekenden, was de uitbouw van een huisartsengroepspraktijk. De praktijk ‘Arzo’ heeft de vorm van twee huizen. Het geheel past aan de ene kant in de straat en vormt aan de andere kant een hoek voor de verdere ontwikkeling dieper op de site.

Voor de artsen en zorgverleners van ‘Arzo’ is het belangrijk nauw te kunnen samenwerken en tegelijk discretie te kunnen bieden aan hun patiënten. Architecten Alix Vervecken en Koen Drossaert (HUB)  zochten daarom naar een mooi evenwicht tussen open en gesloten ruimtes. Zij voorzagen meerdere consultatie- en wachtruimtes, een onthaal, burelen en een polyvalente ruimte.

Het interieur geniet een strakke en moderne uitstraling. De zichtbare stukken van het meubilair werden gemaakt uit blokplaten met een grenen kern van drie of vijf lagen. Ze werden afgewerkt met HPL en vanhout.pro koos voor de kopse kanten dezelfde witte tint als het dak. Voor de balie is er een zogenaamde Fineline-plaat gebruikt. Dit is een plaat met een massieve kern uit grenen en afgewerkt met heel fijne latjes. Daardoor ontstaat een uniek, decoratief oppervlak met subtiele lijnen.

Het gevelmateriaal is een lichte grijs-gele baksteen met donker grijsbruin aluminium buitenschrijnwerk dat gecombineerd werd met grijs-gele betonaccenten. Het dak is zeker een vermelding waard. Het betreft een sarkingdak: een systeem voor hellende daken waarbij de isolatieplaten boven op de kepers of spanten worden aangebracht in plaats van ertussen. Deze techniek biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van een traditionele dakopbouw: minder kans op koudebruggen en extra bescherming van het dakhout.  Dankzij deze techniek blijft de structuur van het dak ook goed zichtbaar en dat zorgt voor een mooi plaatje. Energie en esthetiek gaan hier hand in hand.

Meer lezen over dit project?

HUB ontwerpt huisartsengroepspraktijk HOED (2018)