Psychiatrisch centrum Broeders Alexianen - Boechout
Bouwheer: 
Provincialaat der Broeders van Liefde
Architect: 
OSAR Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2013
Ligging: 
Boechout
Oppervlakte: 
3420 m²
Sector: 
Kantoor

Psychiatrisch centrum Broeders Alexianen

Boechout

De Broeders Alexianen hebben hun psychiatrisch centrum in Boechout in een nieuw kleedje gestoken.

De voorgevel van het hoofdgebouw bepaalde na bijna anderhalve eeuw nog altijd het straatbeeld, maar in en achter het gebouw was veel van de oorspronkelijke uitstraling en functionaliteit verloren gegaan. De meeste bestaande bijgebouwtjes gingen dan ook tegen de vlakte, maar het hoofdvolume uit 1876 herwon zijn uitstraling helemaal.

De opdracht bestond erin het hoofdgebouw in ere te herstellen, met integratie van hedendaagse normen en eisen en zonder in te boeten aan uitstraling. Het oude gebouw heeft vandaag weer een onthaalfunctie en is daarmee opnieuw het hoofdgebouw.

We optimaliseerden de bouwkundige schil. De gevel werd vorst- en regendoorslagbestendig gemaakt en behandeld tegen opstijgend vocht. Het houten buitenschrijnwerk is integraal vervangen door aluminiumprofielen, met glas.

Het dak bleek een stevige uitdaging: "Aanvankelijk leek het erop dat we het hele dak zouden moeten vervangen," blikt de projectleider Rombouts terug. "Maar na grondig onderzoek bleek de bestaande constructie, mits ingrijpende herstellingen, te voldoen. Het renoveren van het dak kwam ook de timing en het budget ten goede. De werken moesten binnen een jaar uitgevoerd zijn, terwijl er weinig voorkennis voorhanden was over de bouwkundige toestand en de sonderingsmogelijkheden beperkt waren. Verrassingen waren dus niet uitgesloten. Uiteindelijk is dit één van de boeiendste opdrachten uit mijn dertigjarige loopbaan geworden, deels door het karaktervolle gebouw zelf, deels omdat opdrachtgever, architect en aannemer helemaal op dezelfde lijn zaten, in zowel ambitie, visie als creatieve inbreng."