Quantum Building - Gent
Bouwheer: 
Alides
Architect: 
evr-Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Gent
Oppervlakte: 
9.300 m²
Sector: 
Kantoor

Een nieuwe landmark voor Gent

Gent

Quantum Building is een prachtig kantoorgebouw dat op maat van de toekomst is gebouwd. Zo werd er bewust gekozen voor de centrale inplanting aan de Dampoort, een belangrijk mobiliteitsknooppunt in Gent. Op minder dan 10 minuten sta je te voet in het centrum van de stad en bovendien zijn scholen, crèches, horeca en winkels en het openbaar vervoer vlakbij (bus en trein zijn op wandelafstand) en zijn er 105 fietsenstallingen voorzien (mét oplader voor elektrische fietsen). Ook met de auto is het kantoorgebouw makkelijk bereikbaar: er zijn 61 ondergrondse parkeerplaatsen (een ruime NMBS-parking is immers vlakbij) en de belangrijkste verkeersaders zoals de E40 en E17 liggen op een paar minuten. Het nieuwe kantoorgebouw telt 6 verdiepingen en wordt trapsgewijs dieper per etage, waardoor op het gelijkvloers het Oktrooiplein meer ruimte krijgt. Het meest opvallende aan dit gebouw is zonder twijfel de trapsgewijze overhangende voorgevel. Alle gevels zijn in houtskeletbouw.

Quantum Building biedt ook de nodige flexibele inrichting van kantoorruimtes én beschikt over alle moderne technologie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dergelijk innoverend gebouw op zo’n toplocatie voornamelijk veel hippe en moderne bedrijven aantrekt.

Duurzaamheid

Naast een schitterend staaltje architectuur scoort dit gebouw ook uitmuntend op gebied van duurzaamheid. Zo behaalde het de duurzaamheidsscore BREEAM Excellent en scoort het uitmuntend op de Duurzaamheidsmeter van stad Gent. Dit komt onder andere door geothermie, de plaatsing van een BEO-veld, klimaatplafonds en zonnepanelen. Het gebouw staat grotendeels in voor zijn eigen energie en zorgt automatisch voor klimaatregeling. Het centrale, overdekte atrium speelt hierin een belangrijke rol.

Het gebouw komt ook aan bod in een geslaagde reportage van Belgian Building Magazine (via Architectura).

Staalbeton: levering en plaatsing van wapeningsstaal en diverse prefabelementen (balken en kolommen).

Architon: Wit gezuurde gevelpanelen en dorpels.