Quartier Bleu - Hasselt
Projectnaam: 
IFTECH QUARTIER BLEU
Bouwheer: 
KKD
Architect: 
De Gregorio & Partners
Groepsbedrijven: 
IFTech
Oplevering: 
zomer 2020
Ligging: 
Hasselt
Sector: 
Retail
Wonen

Duurzame wijkverwarming- en koeling

Hasselt

Quartier Bleu is een volledig nieuwe stadswijk aan de Hasseltse Kanaalkom, ter hoogte van de Blauwe Boulevard. Het is een dorp in de stad, een wijk gericht op wonen, shoppen en horeca. De ontwerpers, De Gregorio & Partners, tekenden een totaalproject met oog voor de beleving van zowel bewoners als bezoekers.

Er is een ondergrondse parking voor 2.500 auto’s met daarboven 400 woningen verdeeld over 8 woonblokken en een winkelcomplex van 22.000m² (35 winkels). Bovendien is er 3000 m² horeca.

Duurzame wijkverwarming- en koeling dankzij KWO-installatie

Duurzaamheid was een cruciaal aandachtspunt bij de realisatie van Quartier Bleu. De projectontwikkelaar besliste daarom al in een erg vroeg stadium de expertise van IFTech in te roepen. De eerste proefboringen dateren van 2010.

Raf Schildermans, directeur van IFTech: “Nadien hebben we het detailontwerp en de bouw van de KWO-installatie voor onze rekening genomen. Het gaat om een open systeem met een zestal boringen tot op een diepte van 213 meter, waarbij we 225 m³ grondwater kunnen verpompen. In de centrale technische ruimte staan twee gigantische plaatwarmtewisselaars opgesteld. Zo kan er voor de volledige site circa 2,6 MW thermische energie opgewekt worden, die verdeeld wordt via een uit de kluiten gewassen wijkenergienet. Dit laatste is met behulp van onderstations gekoppeld aan de woonblokken en handelszaken. De bewoners en gebruikers van de Quartier Bleu-gebouwen beschikken over een individuele geothermische warmtepomp, waarmee ze hun ruimtes in de wintermaanden volledig autonoom kunnen verwarmen. In de zomermaanden kunnen ze het systeem dan weer aanwenden voor passieve koeling.”

De KWO-installatie zorgt voor een gasloze, groene manier van verwarmen en koelen, waarmee je tot 70 % CO2 bespaart in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat maar liefst 747 ton CO2 per jaar. Op het vlak van CO2-reductie, hernieuwbare energie en energiebesparing is de installatie van IFTech zeker een grote meerwaarde.

Inzicht in de werking en het rendement

Het project bleek ook de nodige uitdagingen met zich mee te brengen. IFTech heeft hier niet enkel het grondwaterzijdige systeem opgebouwd, maar ook het daaraan gekoppelde wijkenergienet met alle afleversets. Parallel aan dit net werd een glasvezelnet aangelegd. Alle afleversets worden op die manier aan de centrale regelaar gekoppeld, waardoor de exploitant maximaal inzicht krijgt in de werking en het rendement van het geothermische systeem. Bovendien is er een koppeling gemaakt met het kanaalwater, via een extra warmtewisselaar. Via deze koppeling kan de energiebalans in de ondergrond ten allen tijde in evenwicht gehouden worden.”

Meer weten over dit project?