Schoolstraat 41 - Wijnegem
Projectnaam: 
Schoolstraat 41
Bouwheer: 
Schoolstraat 41 nv
Architect: 
OSAR
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
oktober 2018
Ligging: 
Wijnegem
Sector: 
Zorg

Schoolstraat 41: een dementievriendelijk woonconcept

Wijnegem

“Schoolstraat 41” is een uniek woonconcept dat gerealiseerd werd in het centrum van Wijnegem. Het kleinschalige woon- en zorgproject biedt een beschermde woonomgeving met 7 assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum. Astor vzw, Architectenbureau Osar, Van Roey en OCMW Wijnegem hebben de handen in elkaar geslagen om dit te realiseren. 

Dagverzorgingscentrum ‘Het Klaverbad’, in het hoofdgebouw vooraan op de site, richt zich tot zorgbehoevende personen voor wie de zorg in het thuismilieu onvoldoende georganiseerd kan worden om een kwaliteitsvol leven te leiden. Verder wil het centrum de zorg door mantelzorgers verlichten door zorgbehoevende personen op bepaalde tijdstippen op te vangen. Het centrum wil ook de bewoners in verbinding brengen met buurt. Daarom organiseert Het Klaverblad activiteiten zoals uitstappen naar de wekelijkse markt en kooksessies waarop zowel bewoners als mensen uit de buurt welkom zijn. 

De 7 erkende assistentiewoningen zijn gericht op personen met dementie en echtparen waarvan een van de partners aan dementie lijdt. Het kleinschalig initiatief voorziet in een professionele omkadering van zorg, maar stimuleert ook de zelfzorg. Het aanbieden van een zo natuurlijk mogelijke levensomgeving en goede architectuur en technologie kan bijdragen tot een stabiliteit en een hogere levenskwaliteit. Zo is elke woonunit rolstoeltoegankelijk en heeft een huisje een eigen voordeur en voortuintje.  Elke flat is ook uitgerust met de VITAL-technologie van Senso2me. Dit innovatieve persoonalarmsysteem is een combinatie van slimme sensoren, handige drukknoppen en een zorgapplicatie die langer zelfstandig wonen toelaat. 

Architecturaal sluit het hoofdgebouw qua vorm en materiaalgebruik aan op de rest van de straat: bakstenen gevel, houten schrijnwerk, bakgoot, leien. Een poort geeft toegang tot de gemeenschappelijke, groene tuin. De kleine groep woonunits achteraan werden gebouwd in hout en kregen een eigen uitstraling die past bij de tuinomgeving.