SCK Mol - Mol
Projectnaam: 
SCK Mol
Bouwheer: 
Studiecentrum voor kernenergie
Architect: 
Evolta
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Artem
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Mol

Een luchtdicht en aardbeving bestendig labo voor SCK in Mol

Mol

Het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol is een van de grootste onderzoeksinstellingen van België. Meer dan 700 medewerkers zetten er zich elke dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. Het centrum nam Artem onder de arm voor een uitbreiding van de site.

Het SCK•CEN is gevestigd op een uniek groendomein van 371 hectare dat zich uitstrekt over Mol-Achterbos en Mol-Donk. Amper twintig procent van deze oppervlakte bestaat uit de technische site met reactoren, laboratoria en kantoren. Artem mocht de uitbreiding van het centrum realiseren met de bouw van een laboratorium  (voor het meten van sporen van radioactiviteit bij consumptiegoederen), een geneeskundige dienst en een noodplankamer. De architectuur van de hand van Evolta is strak en compact en sluit perfect aan bij de andere gebouwen op de site. 

Het nieuwste gebouw op de site van het onderzoekscentrum moest voldoen aan zeer strenge (veiligheids)voorwaarden. Het hele gebouw moest absoluut aardbevingsbestendig zijn. Daarnaast was ook een heel hoge luchtdichtheid vereist (n50-waarde lager dan 0.5), omwille van de aanwezigheid van de noodplankamer in het gebouw.

Copyright foto's: ''Source SCK•CEN. Used by permission.''