Scoutshuis - Antwerpen
Bouwheer: 
Scouts en Gidsen Vlaanderen
Architect: 
B-architecten
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Antwerpen
Oppervlakte: 
3.500 m²
Sector: 
Cultuur

Scoutshuis

Antwerpen

Op zondag 22 mei 2016 werd in Antwerpen ‘Het Scoutshuis’ officieel ingehuldigd als nieuw nationaal secretariaat voor Scouts en Gidsen Vlaanderen, met 78.000 leden één van de grote jeugdbewegingen in ons land. 

‘Het Scoutshuis’ ondersteunt met administratieve en pedagogische diensten de werking van scouting in 550 groepen in Vlaanderen en Brussel; daarnaast omvat ‘Het Scoutshuis’ ook vergaderzalen, een Hopper Winkel die kampeermateriaal aanbiedt en een Hopper Jeugdverblijf met 95 slaapplaatsen.

De verbouwing van een oud kantoorgebouw tot ‘Het Scoutshuis’ was voor de vereniging een ongewone onderneming.  Reeds in de planningsfase is er gekozen voor een samenwerking met B-architecten, als gelijkgestemde partner qua stijl en visie op de invulling van private, publieke en openbare ruimte.

De totale oppervlakte van 3.500 m² voelt aan als een blokhut met een woeste groene stadstuin. De symbolische houten toren biedt als landmark uitzicht over Antwerpen en Vlaanderen; zoals scouting aan kinderen en jongeren hoopvol uitzicht biedt op hun leven.