Sloeberpaleis - Lokeren
Bouwheer: 
Solidariteit voor het Gezin vzw
Architect: 
Arch & Teco Architecture and Planning
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2014
Ligging: 
Lokeren
Oppervlakte: 
1.900 m²
Sector: 
Onderwijs

Sloeberpaleis

Lokeren

Solidariteit voor het Gezin wenste een nieuwbouw waarin zowel een kinderdagverblijf op het gelijkvloers als kantoren voor het personeel op de eerste verdieping konden worden ondergebracht. We hebben de volledige binnen- en buitenafwerking alsook de omgevingswerken voor onze rekening genomen.

Het geheel wordt gekenmerkt door een gedifferentieerde en speelse uitstraling. Zo komen we tot een optimale stedenbouwkundige integratie.

Niet alleen ergonomie en comfort waren belangrijk, er werd ook veel aandacht besteed aan een hedendaagse en tijdloze uitstraling van het gebouw. De bouwheer heeft immers een voorbeeldrol als dienstverlenende instelling. Maar ook het zich thuis voelen van gebruikers en bezoekers is hier belangrijk.

De beperkte draagkracht van de grond werd grotendeels opgevangen door het toepassen van een grondverbetering met een kalkcementmengeling ter hoogte van de doorlopende funderingsstroken. 

Omwille van de krappe uitvoeringstermijn werd er gekozen om zo veel mogelijk met prefabelementen te werken. Zo zijn de dragende wanden hoofdzakelijk voorzien in volle panelen van 20 cm dik en zijn de dragende vloeren opgebouwd uit voorgespannen gewelven met een druklaag.

Algemene Bouw Maes stond in voor het sleutel-op-de-deur opleveren van het gebouw. Binnen de afgesproken bouwtermijn – een uitdaging op zich – slaagde het bouwteam erin de klus te klaren, zodat het gebouw volledig binnen het vooropgestelde kader door de diverse diensten in gebruik kan worden genomen.