Sociale koopwoningen, koopduplexen en koopappartementen Salvialaan - Wijnegem
Bouwheer: 
Arro Antwerpen
Architect: 
META
Aannemer: 
Artem
Groepsbedrijven: 
Artem
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Wijnegem
Oppervlakte: 
9.817 m²
Sector: 
Wonen

Sociale koopwoningen, koopduplexen en koopappartementen Salvialaan

Wijnegem

In opdracht van Arro Antwerpen hebben we aan de Salvialaan 57 sociale koopwoningen gebouwd. Deze liggen ingesloten tussen de bestaande bebouwing van de historisch gegroeide dorpskern van Wijnegem. De site grenst hierdoor bijna overal aan kleine achtertuintjes en garageboxen. De leegte van het binnengebied is een uiterst geschikte plek voor een dorpskernverdichting.

Het grote appartementsblok werd opgesplitst in 2 delen: een kleiner appartementsblok met een betere oriëntatie en 12 rijwoningen met ruime achtertuinen. Hierdoor bereikt het nieuwe geheel van woningen een aangepaste schaal zonder aan densiteit in te boeten

Voor de andere woningen, meer in het noorden van de site, werd een slimme schakeling uitgedacht: door een duplex dwars te stapelen bovenop een dubbel zo brede grondgebonden woning, wordt alle inkijk in de achtertuinen vermeden. Bovendien ontstaat een grote achtertuin voor de onderste woningen en een groot terras voor de bovenste woning waar je de hele dag door van de zon geniet. Als gevolg van de kleinere footprint door de stapeling, beschikken alle woningen over een voortuintje, dat enerzijds een buffer vormt ten opzichte van de straat en anderzijds de wijk een groenere aanblik geeft.

Ondanks het eenvoudige materiaalgebruik (baksteen en houten schrijnwerk) wordt toch een grote architecturale uitdrukkingskracht bekomen.