Sport- en culturele infrastructuur - Koningslo (Vilvoorde)
Projectnaam: 
Koningslo: Sport- en culturele infrastructuur
Bouwheer: 
Stad Vilvoorde
Architect: 
BRUT architecture and urban design cvba
Aannemer: 
TM Van Roey - Artem
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Artem
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Koningslo (Vilvoorde)
Oppervlakte: 
5000m²
Sector: 
Cultuur
Onderwijs
Sport

Sport- en culturele infrastructuur

Koningslo (Vilvoorde)

De huidige sporthal en het cultureel centrum van Koningslo (Vilvoorde) worden vervangen door een nieuw sport- en cultuurcentrum. In het nieuwe complex zullen cultuur en sport worden gecentraliseerd in één compact gebouw.  Het geheel wordt opgebouwd uit drie complementaire delen: een centrale dubbelhoge tussenruimte verbindt de sporthal met het culturele luik. Het nieuwe complex zal zowel door sportverenigingen als door sociaal-culturele verenigingen kunnen gebruikt worden

De sporthal is geschikt voor zaalvoetbal, basketbal, volleybal en badminton. Op de ondergrondse verdieping komen naast zes kleedkamers ook voldoende technische ruimtes waarbij ingezet wordt op duurzame technieken zoals zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. Op het gelijkvloers komt een ruime sportzaal en een polyvalente ruimte en ook bergruimte voor sportmateriaal, stoelen en tafels.

Het cultureel centrum krijgt vergader- en ontmoetingsruimtes en een cafetaria met een kleine keuken en een uitkijkplatform naar de sportzaal. Een ruime dubbelhoge foyer centraal in het gebouw verbindt de verschillende ruimtes en brengt licht en lucht in het nieuwe sport- en cultuurcentrum. De foyer en de polyvalente zaal grenzen aan elkaar aan en maken het zo mogelijk grotere evenementen te organiseren.

De stedelijke basisschool De Puzzel en de ‘stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels’ worden ook in het complex gehuisvest. Aan de schoolzijde is een tweede, meer private inkom, voorzien die door de school gebruikt kan worden om de leslokalen en de sporthal te gebruiken.

Aan de site komt er een ondergrondse parking die de noden van zowel de school als het sport- en cultuurcentrum zal opvangen. Het geheel wordt gemakkelijk toegankelijk voor voetgangers en fietsers:  vanaf de Streekbaan leidt een breed voetpad naar de inkom met fietsenrekken. Tussen het complex en de buren wordt een tuin aangelegd met bloemenweide, moestuin en speeltoestellen.

De werken zullen tot eind 2020 duren.

Meer weten over dit project:

Copyright beelden: BRUT architecture and urban design cvba