Sport- en culturele infrastructuur - Koningslo (Vilvoorde)
Projectnaam: 
Koningslo: Sport- en culturele infrastructuur
Bouwheer: 
Stad Vilvoorde
Architect: 
BRUT architecture and urban design cvba
Aannemer: 
TM Van Roey - Artem
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Artem
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Koningslo (Vilvoorde)
Oppervlakte: 
5000m²
Sector: 
Cultuur
Onderwijs
Parking
Sport

Sport- en culturele infrastructuur

Koningslo (Vilvoorde)

De voormalige sporthal en het cultureel centrum van Koningslo (Vilvoorde) werden begin 2021 vervangen door een nieuw sport- en cultuurcentrum. Het centrum kreeg de naam .K (uitgesproken als Punt K). Die kwam er na een rondvraag bij buurtbewoners, verenigingen en stadspersoneel.

In het complex zijn cultuur en sport gecentraliseerd in één compact gebouw. Het geheel is opgebouwd uit drie complementaire delen: een centrale dubbelhoge tussenruimte verbindt de sporthal met het culturele luik. Zowel de verenigingen, de stad als de aangrenzende school kunnen gebruik maken van de faciliteiten van .K. De stedelijke basisschool De Puzzel en de ‘stedelijke academie voor beeldende kunsten Jan Portaels’ zijn er ook in gehuisvest. Aan de schoolzijde is een tweede, meer private inkom, voorzien die door de school gebruikt kan worden om de leslokalen en de sporthal te gebruiken

Volwaardig vrijetijdscentrum

De sporthal is geschikt voor zaalvoetbal, basketbal, volleybal en badminton. Op de ondergrondse verdieping zijn er zes kleedkamers en voldoende technische ruimtes waarbij ingezet werd  op duurzame technieken zoals zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. Op het gelijkvloers is er zowel een ruime sportzaal als een polyvalente ruimte en ook bergruimte voor sportmateriaal, stoelen en tafels.

Het cultureel centrum kreeg vergader- en ontmoetingsruimtes en een cafetaria met een kleine keuken en een uitkijkplatform naar de sportzaal. Een ruime dubbelhoge foyer centraal in het gebouw verbindt de verschillende ruimtes en brengt licht en lucht in het sport- en cultuurcentrum. De foyer en de polyvalente zaal grenzen aan elkaar aan en maken het zo mogelijk grotere evenementen te organiseren.

Aan de site werd een ondergrondse parking voorzien die de noden van zowel de school als het sport- en cultuurcentrum kan opvangen. Het geheel is gemakkelijk toegankelijk voor voetgangers en fietsers:  vanaf de Streekbaan leidt een breed voetpad naar de inkom met fietsenrekken. Tussen het complex en de buren is er een tuin aangelegd met bloemenweide, moestuin en speeltoestellen.

.K is een volwaardig vrijetijdscentrum voor Koningslo, de op één na grootste wijk in Vilvoorde. Een project dat past binnen de doelstelling om deze wijk verder uit te bouwen tot een belangrijke, hedendaagse woonwijk.

Meer weten over .K?

 

Copyright beelden: BRUT architecture and urban design cvba