Sportpark De Hoogt - Oud-Turnhout
Projectnaam: 
Sporthal De Hoogt
Bouwheer: 
AGB Oud-Turnhout
Architect: 
Archiles architecten
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Oud-Turnhout
Oppervlakte: 
3000m2
Sector: 
Lokale besturen
Sport

De Hoogt, een vernieuwd sportpark voor Oud -Turnhout

Oud-Turnhout

In Oud-Turnhout wordt er duchtig gesport en de gemeente biedt haar inwoners dan ook uitgebreide sportaccommodaties aan. De bekendste en meest bezochte is de gemeentelijke sporthal De Hoogt. Na 25 jaar intensief gebruik, was die toe aan renovatie en uitbreiding. Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Oud-Turnhout schreef hiervoor een Design & Build opdracht uit. Samen met Archiles architecten sleepte vanhout.pro deze opdracht in de wacht.

De oude sporthal werd gerenoveerd en gemoderniseerd. Tegen het bestaande gebouw kwam een tweede sporthal, wat een uitbreiding betekende van 64 bij 43 meter. Daarin bevinden zich behalve de kleedkamers ook een polyvalente zaal en een nieuwe inkomzone die het uithangbord van het vernieuwde sportcomplex is. De nieuwe grote sportzaal van 48 bij 30 meter kan in 3 delen opgesplitst worden. Vanuit de cafetaria op de eerste verdieping heb je uitzicht op beide sporthallen. Grote glaspartijen bieden er een mooi uitzicht op de sportruimtes.

Bij de keuze van de materialen werd rekening gehouden met het onderhoudsgemak van het gebouw maar ook met het welzijn van de gebruikers. Het interieur werd voornamelijk in zichtbaar betonmetselwerk uitgewerkt. In de sporthal zelf zorgen onder andere geperforeerde staalplaten voor een goede akoestiek. Het is ook zo dat de elektrische installatie de mogelijkheid biedt om in de verschillende ruimtes andere muziek af te spelen. De digitale toegangscontrole kan online aangepast worden door de beheerder ervan. Het resultaat van dit alles is een vernieuwd én vernieuwend sportcentrum

De bouwheer zette bovendien in op duurzaam energiegebruik. Tijdens de renovatie werden er aanpassingen aan de gebouwschil en de technische installaties van de bestaande sporthal gedaan. De aannemer besteedde  ook extra aandacht aan het luchtdicht maken van het gebouw. Dankzij deze focus op duurzaamheid en ecologie, is de sporthal nu bijna energie-neutraal (BEN).

De renovatie van de bestaande sporthal en de nieuwbouw vormen vandaag één mooi geheel waar jong en oud kunnen sporten en samenkomen. Nu de capaciteit is uitgebreid, krijgt sportpark De Hoogt wekelijks zo’n 12.000 sporters over de vloer.

Meer lezen?