Sportschool van het Waasland - Beveren-Waas
Bouwheer: 
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Architect: 
A33 Architecten
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
januari 2019
Ligging: 
Beveren-Waas
Sector: 
Onderwijs
Sport
Type: 
School

Koninklijk Atheneum Beveren

Beveren-Waas

Koninklijk Atheneum Beveren, ook wel de Sportschool van het Waasland genoemd, beschikt voortaan over een eigen sporthal en danszaal op maat. Dankzij de nieuwbouw verdwijnen de containerklassen en kunnen meer dan 1000 jongens en meisjes van het atheneum hun sportieve talent verder ontplooien in de eigen infrastructuur.

Het team van Algemene Bouw Maes was verantwoordelijk voor de Design & Build opdracht voor de nieuwbouw van het Koninklijk Atheneum. Architectenbureau A33 tekende voor de uitbreiding een kwalitatief samenhangend en functioneel geheel dat herkenbaar is vanaf de straat. In totaal kwam maar liefst 6.000 vierkante meter aan nieuwe oppervlakte bij. Er zitten momenteel zo'n 1060 leerlingen op het Atheneum.

De uitbreiding van het Koninklijk Atheneum met 2 nieuwe schoolvleugels links van het bestaande schoolbouw is goed voor 31 nieuwe leslokalen. Daarnaast zijn er specifieke lokalen voor huishoudkunde, verzorging, muziek, bouw en technologie. Maar ook twee labo's, een didactische keuken, een refter en een danszaal. De parel van de school is de sporthal van 1200 m2 met bijhorende kleedkamers . Waar vroeger moest uitgeweken worden naar externe locaties voor meer dan 200 sporturen per week, kan het grootste deel van de sportlessen nu in de eigen sporthal plaatsvinden.

De middelbare school kreeg een nieuwe “herkenbare schoolpoort” in beschilderde geperforeerde staalplaat met een groen voorhof. Daarachter schuilt een binnenhof dat ontworpen is als het groene hart van de school. De twee compacte klassenvleugels van de nieuwbouw, de sporthal en de 3 aparte speelplaatsen komen op dat binnenhof uit. De nieuwe gebouwen zijn onderling en met de bestaande school verbonden op de eerste verdieping. De nieuwe klasvleugels zijn voorzien in gevelsteen die aansluit bij de gevelsteen van het recente gebouw van het lager onderwijs. Lange verspringende horizontale ramen met glas en gekleurde panelen geven de school een dynamische uitstraling.

Ook in de media ging de bouw en de opening van deze sportschool niet onopgemerkt voorbij:

  • Artikel naar aanleiding van de start van dit project, in 2015.
  • Artikel naar aanleiding van de opening van de nieuwe gebouwen in 2019.
  • Filmpje van de opening op TV Oost.