Roeselare
De oude stadhuissite in Roeselare was voor het gemeentebestuur al een tijdje een doorn in het oog. Deze site vol erfgoed heeft absoluut potentieel, maar op ecologisch en praktisch vlak voldeed het allemaal al een tijdje niet meer aan de huidige verwachtingen. Hoog tijd om hier met doortastende ontwerpen en de gecombineerde expertise van professionele partners verandering in te brengen. De ambitie: een duurzaam en burgervriendelijk administratief centrum installeren, mét respect voor het erfgoed, uiteraard.
Bouwen aan en rond erfgoed: een huzarenstukje
De sloopwerken zijn grotendeels afgerond en de eerste symbolische stenen (afkomstig van het allereerste belfort op de Grote Markt) zijn gelegd. Tijd dus om enkele nieuwe partners te introduceren. Stad Roeselare gunde de opdracht voor de bouw- en renovatiewerken aan Algemene Bouw Maes. Samen met B Architecten (als ontwerpteam) en Bressers Architecten (voor de restauratie van het historische stadhuis en belfort) vormen zij het team dat dit huzarenstukje tot een goed einde zal brengen.
De keuze voor deze partners heeft alles te maken met het enorme belang van dit project. Dit nieuwe stadhuisproject wordt niets minder dan een absolute landmark, pal in het hart van Roeselare. Het duurzame nieuwe gebouw zal dus naadloos moeten aansluiten bij enkele architecturale pareltjes van grote historische waarde: het 18e-eeuwse stadhuisgebouw op de Grote Markt, het belfort (UNESCO-werelderfgoed) en de omliggende erfgoedpanden. Zoiets vergt een flinke dosis vertrouwen. Die wisten de partners te winnen op basis van eerdere succesvolle projecten en hun degelijke voorstellen.
Historisch erfgoed, duurzaam hertekend
Eén van de belangrijkste doelen was het opwaarderen van de ecologische kenmerken en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van dit nieuwe stadhuis. De site wordt aangesloten op een warmtenet dat zowel zal verwarmen als koelen. Het is de bedoeling om de water- en energiekosten te doen zakken met maar liefst 70%.
Dat dit voor de technieken en installaties behoorlijk wat knowhow vergt, is een understatement. Om zowel de nieuwe functionele, esthetische én technische invullingen efficiënt op elkaar te laten inspelen, was een diepgaande digitale voorbereiding cruciaal. Met de ondersteuning van Algemene Bouw Maes en de onderaannemers, brachten de architectenteams het complexe kluwen dat deze historische site met de jaren was geworden, nauwgezet virtueel in kaart met behulp van 3D scans, een Digital Twin en BIM.
Om het maximum te halen uit dit historisch erfgoed, werd hier dus het neusje van de digitale zalm gebruikt. Het resultaat belooft een uiterst aangenaam, functioneel en duurzaam administratief centrum te worden… en dat komt vooral de inwoners ten goede.
Copyright foto's/renders: B-architecten-Bressers, THIRD