TODI - Beringen
Bouwheer: 
be-Mine
Architect: 
EILAND7 Architecten
Aannemer: 
THV Van Roey-Democo
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Beringen
Oppervlakte: 
5.300 m²
Sector: 
Sport

Eerste subtropisch indoor snorkel- en duikcentrum in Europa

Beringen

Het nieuwe duikerswalhalla in Beringen is een initiatief van een vriendengroep duikers. De infrastructuur met een diepte van 10 meter en een diameter van 36 meter profileert zich meteen als enige en grootste tropische duikbassin in Europa. De toevoeging van 2.200 kleurrijke, tropische zoetwatervissen maakt van Duikcentrum TODI een unieke beleving.  

Het duikcentrum is bovendien een herbestemming van industrieel erfgoed: de bestaande indikkers zijn archeologisch-industriële geklasseerde monumenten. In deze kuipen werd vroeger het proceswater dat in de kolenwasserijen gebruikt werd, van onzuiverheden en slib ontdaan om vervolgens te worden gerecupereerd. Het in 1983 opgerichte ‘grote bassin’ werd omgevormd door THV Mijnbouw (een samenwerking tussen Van Roey en Democo) tot een duikbassin met een capaciteit van circa 6,5 miljoen liter water aan een temperatuur van 23°.

Het op punt stellen van de waterkwaliteit, vormde voor het bouwteam een van de belangrijkste uitdagingen. In het bassin recreëren duikers en vissen immers simultaan onder de beste omstandigheden. Binnen de Vlarem-wetgeving werd daarom gezocht naar een visvriendelijke technische oplossing voor deze waterbehandeling. 

Laat je onderdompelen in de sfeer van de opening via het filmpje op de internetgazet. Bekijk ook de reportage van TVL, de geslaagde making of film en de reportages op de website van Duiken in beeld.

Staalbeton: diverse prefabelementen (balken, kolommen, trappen en divers maatwerk)

Architon: grijze binnentrappen