Triamant Ronse - Ronse
Projectnaam: 
Triamant Ronse
Bouwheer: 
Triamant
Architect: 
BURO II & ARCHI+I
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
fase 1: 2018 & fase 2: 2019
Ligging: 
Ronse
Sector: 
Wonen
Zorg

Comfortabel wonen in het groen

Ronse

Ronse wordt ook wel de koningin der Vlaamse Ardennen genoemd. De stad ligt vlakbij Wallonië en midden in een groene omgeving waar je in alle rust van de natuur kan genieten. Daarnaast heeft Ronse ook een actief verenigingsleven, je zal je hier dus niet snel vervelen. 

Triamant, een bedrijf dat staat voor de creatie en aansturing van gastvrije, levende buurten waar levenslang wonen mogelijk is voor jong en oud, koos er bewust voor om op deze unieke locatie een zorghotel te bouwen.  Het gaat om een totaalproject dat gebouwd werd op de plaats van de voormalige verpleegstersschool die bekend was om haar uitzonderlijke graffitikunst. De site ligt vlak bij het centrum.

In 2016 startte de eerste fase. In deze fase werden twee van de drie blokken gebouwd met 135 eenheden waarvan 117 flats en 18 studio’s. De ene blok bestaat uit vier bouwlagen boven de grond. Op het gelijkvloers bevinden zich publieke ruimten: een kapper, een dokters- en kinépraktijk en een televisieruimte met zithoek. De andere blok heeft een ondergrondse verdieping en vier bouwlagen boven de grond. In de kelder bevinden zich de industriële keuken en de buurtwinkel. Op het gelijkvloers is er een restaurant met bar. 

In een latere fase kwamen er ook 130 duurzame en energie-efficiënte flats en studio’s, een aantal comfortdiensten, horecazaken, een buurtwinkel en ook zorg- en dienstverlening op maat van de bewoners. Alle ruimten, ook de sportruimte en de binnentuin, zijn drempelloos en rolstoeltoegankelijk. Dat is belangrijk aangezien deze buurt zowel gezonde als licht tot zwaar zorgbehoevende mensen een nieuwe thuis biedt. 

In samenwerking met architectenbureau BURO II & ARCHI+I ontwierp Triamant een site waar het aangenaam wonen is voor elke generatie. Care Property Fund, de organisatie achter Triamant, selecteerde Algemene Bouw Maes als aannemer. Algemene Bouw Maes stond in voor het uitgraven van de bouwputten, het plaatsen van de funderingspalen, het monteren van twee torenkranen, het bekisten van de betonelementen ter plaatse, wapenen en betonneren, de metsel-, gevel- en dakwerken en de technieken. Ook het instaleren van de inrichtingswerken en verzorgen van de buitenaanleg, deed Algemene Bouw Maes.

Fase I is startte in oktober 2016 en werd opgeleverd in maart 2018. De tweede fase liep van november 2018 tot december 2019.