Turnova - Turnhout
Bouwheer: 
Stad Turnhout
Architect: 
Wit Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
september 2017
Ligging: 
Turnhout
Oppervlakte: 
10.000 m²
Sector: 
Cultuur
Lokale besturen
Onderwijs

Stedelijke Academie op Turnova

Turnhout

In 2007 werd door WIT architecten het masterplan opgesteld voor de herontwikkeling van de voormalige drukkerij Brepols in Turnhout. Daarin krijgt het centrum van Turnhout een bruisend nieuw stadsdeel: Turnova.  Wonen, winkelen en beleven, het kan er allemaal.

De nieuwe Stedelijke Academie (muziek, woord, dans en schone kunsten) kreeg ook plaats in dit ambitieuze project. Het brengt twee academies samen in één grote kunstencampus in Turnova. De academie omvat de reconversie van twee waardevolle gebouwen van de drukkerij en een nieuwbouw. Van Roey renoveerde de fabriekshal met betonstructuur. Omdat in dit gebouw de ateliers voor de afdeling schone kunsten een plaats krijgen, werd bij de renovatie uitzonderlijke aandacht besteed aan de lichtinval.  Ook de nieuwbouw - voor de afdelingen muziek, woord en dans- werd door Van Roey gebouwd. Hierbij ging er bijzondere aandacht naar de akoestische performantie van de lokalen.

Het ontwerp streeft ernaar om de geest van de gerecupereerde drukkerijgebouwen te laten spreken.  Zo is de hele academie bedacht als een ‘creatieve fabriek’, waar een rationele en tegelijk opvallende structuur samen met een ritmiek in geveloplossingen en lichtinval de ruimtes typeren. De circulatieruimte op niveau 1 biedt niet enkel toegang tot de verschillende lokalen maar is ook een ruimte voor ontmoetingsplekken met verschillende sferen. 

De kunstencampus opende op 1 september 2017 zijn deuren en biedt ondertussen onderdak aan zo'n 3000 leerlingen.

In 2017 ontving Turnhouts burgemeester Eric Vos en Mathé van Heeren Group de bronzen Publica Award voor Stadsplanning. De jury liet zich onder andere overtuigen door het multifunctionele karakter van het project, dat de stedelijke kern versterkt.