Turnova - een duurzame site - Turnhout
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Turnhout
Sector: 
Cultuur
Retail
Wonen

Turnova - een duurzame site

Turnhout

Duurzaamheid

In 2004 ging Stad Turnhout een publiek-private samenwerking (PPS) aan met Heeren Group om het stadsdeel achter de Grote Markt een nieuwe bestemming te geven. Het masterplan werd Turnova gedoopt: een site met winkels, horeca, een kunstencampus en zeven residenties met appartementen.

Ondiepe geothermie

Van bij de start was duidelijk dat dit project duurzaamheid hoog in het vaandel zou dragen. Zo werd beslist om niet langer met fossiele brandstoffen te werken. Duurzaam, winkelen, wonen en beleven werden de centrale pijlers voor Turnova. Het is precies die functionele mix die de site geschikt maakt voor ondiepe geothermie: doordat woningen eerder warmte vragen en winkels eerder koude, ontstaat er immers een evenwichtige energievraag.

Raf Schildermans van IFTECH: ‘’Dankzij de ondiepe geothermie kan de volledige site duurzaam gekoeld en verwarmd worden. Wij hebben de nodige boringen kunnen doen tijdens de aanleg van de ondergrondse parking. Zo konden de gebouwtechnieken afgestemd worden op de geothermische centrale.’’ Dankzij de installaties van IFTECH wordt tot 876 ton CO2 of het equivalent van 200 gezinswoningen per jaar per jaar bespaard.

Klimaatdoelstellingen 2030

Turnova is een praktijkvoorbeeld van hoe projecten kunnen helpen de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Naast de bewuste keuze om niet langer met fossiele brandstoffen te werken, is ook de waterhuishouding geoptimaliseerd dankzij groendaken en regenwaterrecuperatie. De grote bomen die voorzien werden op de vijf wandelzones zorgen voor verkoeling. Ten slotte zijn voetgangers en fietsers er koning en is er een vlotte verbinding met de stad en de streek via het openbaar vervoer.

Turnova is een moderne leefomgeving waar het aangenaam wonen, werken en vertoeven is. Een meerwaarde voor de stad Turnhout en haar bezoekers. En een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven en lokale besturen!

Details van de installatie:

  • Jaarlijkse CO2 besparing 876 ton/jaar = equivalent van 200 gezinswoningen
  • Verwarmingsvermogen: 2,1 MW
  • Koelvermogen: 2,35 MW
  • Aantal bronnen: 6

Een video met meer informatie over dit project vind je hier.  Meer informatie over andere projecten van IFTech vind je op hun website.