Utopia - Aalst
Projectnaam: 
Utopia
Bouwheer: 
Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
Architect: 
KAAN Architecten
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Aalst
Oppervlakte: 
8500 m²
Sector: 
Cultuur
Lokale besturen
Onderwijs

Voormalige Pupillensite wordt thuis van bibliotheek en kunstacademie

Aalst

Een prachtig landmark is het geworden, Utopia, de nieuwe bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Voor dit Design & Build project werkte Van Roey samen met KAAN Architecten uit Rotterdam en met zowat 48 verschillende onderaannemers voor de technieken, de akoestiek, de veiligheid, ... De interieurspecialisten bij vanhout.pro voorzagen het hele gebouw van meterslange en -hoge boekenkasten en ander maatmeubilair.

De historisch rijke Pupillensite in Aalst kreeg door de jaren af te rekenen met leegstand en verval. Maar nu is het de nieuwe thuis geworden van Utopia. Voor de eerste keer in België werden een bibliotheek en een kunstacademie volledig geïntegreerd. Lezen en academielessen volgen kan nu in Aalst allemaal op dezelfde locatie. Beide functies sluiten vloeiend aan op elkaar, zonder elkaar te storen. Een verregaande investering in akoestiek maakt dit mogelijk.

Het indrukwekkende hoekgebouw werd behouden en volledig gerenoveerd. De nieuwbouw sluit naadloos aan op dit stuk erfgoed. Die wordt getypeerd door een open architectuur. Niet alleen binnen in het gebouw staat ontmoeting centraal. Ook rondom het complex werd er nieuwe ontmoetingsruimte gecreëerd. Een oud stadstracé werd door de afbraakwerken hersteld en drie pleinen geven een stuk van de stad terug aan de Aalstenaar. Ontmoeten, lezen, leren en studeren krijgen op die manier nog meer zuurstof.

Utopia is een BEN- gebouw. Er werd gekozen voor geothermie, zonnepanelen, LED-verlichting, regenwaterrecuperatie en regenwaterbuffers. Utopia gaat ook voor het duurzaamheidslabel BREEAM-excellent dankzij een slim ontwerp en het gebruik van duurzame materialen, energiezuinige technieken en hernieuwbare energie.

De site kreeg ook een bijzondere naam: Utopia. Schepen van onderwijs, bibliotheek en erfgoed Karim Van Overmeire: "De keuze voor 'Utopia' sluit perfect aan bij de actualiteit en tegelijk bij de geschiedenis van onze stad. Dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Thomas More zijn gelijknamige boek schreef. Dat werd gedrukt door een Aalstenaar, Dirk Martens. Utopia is Thomas Mores beschrijving van de ideale maatschappij, waarin iedereen gelukkig samenleeft en waar de overheid een groot belang hecht aan de geestelijke en artistieke ontplooiing van de inwoners. Dat is net wat we hier in Aalst met Utopia willen bereiken."

Bekijk hier de reportage van TV Oost of lees het artikel in het stadsmagazine Chipka. Of geniet mee van de lucht- en sfeerbeelden van het filmpje van het openingsweekend. 

2de plaats Publica Awards 2019