Van Mossel Automotive Groep - Mercedes garage - Turnhout
Bouwheer: 
Car Assistance Company nv
Architect: 
AIM
Aannemer: 
vanhout.pro
Oplevering: 
2013 (fase 1) en 2019 (fase 2)
Ligging: 
Turnhout
Oppervlakte: 
5.000 m²
Sector: 
Kantoor
Parking
Retail

Van Mossel Automotive Groep België - Mercedes garage

Turnhout

Niet elke garage is inwisselbaar. Dat bewijst dit nieuwbouwproject voor Mercedes waar een toonzaal en bijhorende kantoren werden gebouwd. Architecturaal werden duidelijke keuzes gemaakt: de toonzaal werd heel sober gehouden met hoofdzakelijk glad, grijs beton als aankleding. De aandacht moet immers naar de exclusieve wagens gaan. De kantoren en ontvangstruimtes werden volledig anders opgevat: hier staat een warme uitstraling centraal en werd gekozen voor een kwalitatief hoogstaande afwerking, inclusief maatmeubilair. De fundamenteel andere aanpak van beide zones kwam initieel radicaal over maar evolueerde naar een bijzonder geslaagd eindresultaat.

In 2013 was vanhout.pro verantwoordelijk voor de ruwbouw, afwerking en interieurinrichting en leverde het een een sleutel op de deur-project af. In de laatste fase werd het nieuwe gebouw naadloos gekoppeld aan bestaande toonzalen, bureaus en werkplaatsen. 

Wanneer in 2018 de bestaande parking op het dak van de toonzalen te klein wordt, mag vanhout.pro een bijkomend parkeerdek van 2.250 m2 over de bestaande werkplaatsen heen bouwen. Oorspronkelijk was parkeren op het dak van dat bestaande gebouw nooit voorzien. Het bestaande dak moest veelvuldig geperforeerd worden en er kwamen nieuwe funderingen en kolommen in deze werkplaatsen. Een delicaat werk omdat deze werkplaatsen gedurende de volledige duur van de werken in gebruik bleven.

Het nieuwe parkeerdek werd door een hellende brug verbonden met het bestaande parkeerdek, zodat de volledige parkeeroppervlakte nu bereikbaar is met de autolift die er al eerder was. Aan de achterzijde van de ateliers werd ook een nieuwe helling gebouwd waarlangs de wagens het parkeerdek op en af kunnen.