Vandemoortele - Food Experience Center - Gent
Projectnaam: 
Vandemoortele
Bouwheer: 
VAMIX NV
Architect: 
RAU Architecten (Amsterdam) & ELD (Antwerpen)
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2019
Ligging: 
Gent
Oppervlakte: 
5 150m2
Sector: 
Industrie
Kantoor

Food Experience Center

Gent

Met de bouw van het ‘Food Experience Center’ begon Vandemoortele Group aan een boeiend hoofdstuk in zijn geschiedenis.  Voor het nieuwe hoofdkantoor in Gent koos het bedrijf voor activity based samenwerken. Vierhonderd medewerkers van Vandemoortele hebben er de ruimte om zowel individueel als in teams aan de slag te gaan. Klanten, consumenten, leveranciers en medewerkers kunnen er bovendien van de producten proeven. Met het innoverende centrum wil de groep zijn positie als leidende voedingsgroep onderstrepen. Het concept draagt het credo van Vandemoortele, ‘Shaping a tasty future’, helemaal uit.

De nieuwe corporate cultuur komt volledig tot zijn recht in het moderne complex, getekend door RAU architecten (Amsterdam). Het geheel is opgebouwd rondom een centraal atrium dat toegang geeft tot het ‘Food Experience Center’ en de verschillende kantoor- en vergaderniveaus.

Op duurzaamheidsvlak werd een Bijna Energie Neutraal gebouw gerealiseerd. Bovendien werd een BREEAM-certificatie nagestreefd met als ambitieniveau een score 'Excellent'. De combinatie van klimaatplafonds en ventilatie maakt een erg hoog comfort mogelijk. De energie voor verwarming en koeling wordt grotendeels geleverd door een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) in combinatie met een warmtepomp.

De stalen structuur van het gebouw is herbruikbaar dankzij geboute verbindingen en beton- en trapkernen die ontmantelbaar zijn. Deze demontabele stalen structuur werd ingepakt met een gordijngevelsysteem dat zelf ook modulair is. De structuur zal haar flexibel en adaptief karakter waarschijnlijk al snel kunnen bewijzen: Vandemoortele plant immers een uitbreiding van de nieuwbouw op korte termijn.

Meer lezen over dit project?

Foto buitenzijde ©Vorsselmans (door Liesbeth Goetschalckx) - alle andere foto's ©Vandemoortele