Wetenschapspark Arenberg - Leuven
Projectnaam: 
Wetenschapspark Arenberg
Bouwheer: 
Van Roey Vastgoed
Architect: 
AWG 
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Van Roey Vastgoed
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
najaar 2018
Ligging: 
Leuven
Oppervlakte: 
6400 m²
Sector: 
Kantoor

Een duurzaam kantoorgebouw in Wetenschapspark Arenberg 

Leuven

In opdracht van Intarsia (100% eigendom van Van Roey Vastgoed) werd op het Wetenschapspark Arenberg een nieuw, mulitfunctioneel gebouw met kantoren en laboruimtes opgetrokken. Het werd in één jaar tijd gebouwd door Algemene Bouw Maes.  Het nieuwe gebouw van 6 400 m2 is bestemd voor high-tech bedrijven uit de mechatronicasector. Technologiebedrijven Flanders Make, Sirris, Twipe Mobile maar ook KU Leuven huren er ruimte.

Dit project is het resultaat van de gedeelde visie op innovatie, duurzaamheid en technologie van Van Roey Vastgoed en de eerste huurders Sirris en Flanders Make. awg architecten en studiebureau STABO maakten een slim ontwerp voor optimaal comfort voor de gebruikers.  Er werd gekozen voor een rationele draagstructuur van grote kolomloze overspanningen en een repetitieve gevel. Deze keuze maakte ook een korte bouwtijd door prefabricatie mogelijk. De gevels kennen een generieke opbouw in een levendige, gele baksteen met glasvlakken en groene aluminium elementen. Een genereuze luifel markeert de hoofdingang van het gebouw.

Het nieuwe kantoor krijgt ook een BREEAM duurzaamheidscertificaat. Het flexibel gebouwconcept – ‘intelligente casco’– laat toekomstige functionele aanpassingen makkelijk toe. Het gebruik van duurzame materialen, een goed isolatiepeil, hernieuwbare energieopwekking, energiezuinige installaties en slimme sensortechnologie zorgt voor lage gebruikskosten over de totale levenscyclus van het gebouw.

Flanders Make, Sirris en Twipe Mobile namen het gebouw in oktober 2018 in gebruik. Sinds 2020 zijn er een 200-tal onderzoekers en adviseurs aan het werk.

Foto’s © Senne Van der Ven