Wit-Gele Kruis - Ledeberg
Bouwheer: 
Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
Architect: 
Archipl Architecten
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
2013
Ligging: 
Ledeberg
Oppervlakte: 
4.800 m²
Sector: 
Kantoor

Ingrijpende renovatie maakt van pakhuis een modern kantoor

Ledeberg

In de schaduw van de Zuiderpoort naast de markante UCO-toren staat een fabriekspand uit het industreel textielverleden van Gent. D'Hooge Industries produceerde er tussen 1907 en 1996 machines voor de textielindustrie.

Het Wit-Gele Kruis zag in 2009 in dit industrieel pand een ideale uitvalsbasis en geschikte ruimte om er de nieuwe kantoren in onder te brengen.

Het bouwprogramma werd gerealiseerd door een nieuwe laag te creëren binnen deze kenmerkende Manchester-architectuur.

De inwendige staalconstructie bleef behouden en zichtbaar. De aangetroffen houten vloerlagen werden hernomen, zij het in een veredelde vorm en brandtechnisch op punt gesteld.

De oorspronkelijke vensteropeningen werden gerestaureerd en ingevuld met slank stalen schrijnwerk met isolerende beglazing. De buitenschil werd aan de binnenzijde thermisch geïsoleerd en de buitenzijde werd uniform afgewerkt met een waterafstotend en ademend verfprocédé dat de blijvende mutilaties verdoezelt.

De driebeukige binnenruimte is buiten leesbaar in de dakvorm. De open centrale middenbeuk werd een atrium dat overvloedig daglicht binnenlaat en waar alle kantoren op uitgeven.