Woonzorgcentrum De Zavel - Antwerpen
Projectnaam: 
Woonzorgcentrum De Zavel
Bouwheer: 
GZA Zorg en Wonen vzw
Architect: 
Stramien
Aannemer: 
TM Van Roey - EEG
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Staalbeton
Architon
Oplevering: 
2021
Ligging: 
Antwerpen
Oppervlakte: 
10.877m² waarvan 2.835m² ondergronds en 8.042m² bovengronds
Sector: 
Zorg

Woonzorgcentrum De Zavel

Antwerpen

In september 2019 startte Van Roey het project ‘De Zavel’ op in Antwerpen. Het betreft de bouw van een woonzorgcentrum voor bewoners met een uitbehandeld psychiatrisch ziektebeeld en/of een niet-aangeboren hersenletsel. Ook personen met de ziekte van Huntington zullen er met gepaste zorg kunnen wonen. De opdrachtgever, GZA Zorg en Wonen, wil hen een warme thuis en een huiselijke sfeer bieden. GZA Zorg en Wonen beheert 11 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen.

Het nieuwe gebouw komt in de plaats van het voormalige woonzorgcentrum en zal veel ruimer en lichter ogen. Er komen grote ramen en een binnentuin. De achterbouw wordt bewust lager gehouden om meer licht en zicht te laten voor de aanpalende buren. De voorgevel wordt een combinatie van witte parementsteen (horizontaal en verticaal) met dorpels en dekstenen in wit architectonisch beton, geritmeerd naar analogie met de omringende bebouwing. ‘De Zavel’ krijgt 130 kamers met eigen sanitair, een dagverzorgingscentrum voor 15 personen, een polyvalente ruimte, een moderne productiekeuken en meer dan 60 ondergrondse parkeerplaatsen.

In de voorbereidende fases na de toewijzing, werd door alle partijen nauw samen gewerkt met het opdrachtgevend bestuur. Die samenwerking resulteerde in een overzichtelijke projectplanning en een totaalontwerp dat binnen het vooropgestelde budget blijft.

  • Voor het technische luik, richtte Van Roey een TM (Tijdelijke Maatschap) op met EEG GROUP. EEG GROUP zal instaan voor de technische installatie: de elektriciteit, de verpleegoproep, HVAC (Heating, Ventilation and Airco), het sanitair en het gebouwenbeheersysteem. Het nieuwe centrum werd voor deze technieken volledig in BIM ontworpen en gemodelleerd door de tekenaars van EEG GROUP.
  • Architon levert architectonische gevelpanelen, dorpels, dekstenen, luifels, trappen en bordessen. In de betoncentrale van Architon krijgen de prefab elementen de juiste kleuren (grijs en wit).
  • Staalbeton levert prefab balken, kolommen en wanden, het nodige betonstaal en het in te betonneren profielstaal.

De Zavel is gelegen in een stadswijk en richt zich naar het pleintje voor het gebouw. Het gebouw zoekt contact met de wijk en dat is ook de filosofie van het woonzorgcentrum: een veilige thuis creëren met oog voor het contact tussen bewoners, familie en de buurt. En zo sluit dit verhaal ook mooi aan bij onze slogan ‘bouwen met mensen’.

De werken zullen afgerond zijn in de loop van 2021. Lees meer over De Zavel op de website van architect Stramien.